Bild
Volvo Environment Prize laureates 2022
Pristagare 2022: Richard Thompson, Tamara Galloway och Penelope Lindeque. "För banbrytande forskning som har varit avgörande för att ge samhällelig medvetenhet om plastföroreningar som en framväxande global utmaning."
Länkstig

Volvo Environment Prize seminars 2022

Naturvetenskap & IT

Sedan den första utmärkelsen 1990 har Volvo Environment Prize blivit ett av den vetenskapliga världens mest respekterade miljöpriser. Nu har du chansen att lyssna på två av årets pristagare, Richard Thompson och Penelope Lindeque, som bedriver banbrytande forskning för att förstå effekten av mikroplast på människor och miljö.

Föreläsning,
Seminarium
Datum
30 nov 2022
Tid
09:30 - 12:00
Antal platser
80
Kostnad
Gratis

Bra att veta
Schema för seminariet
​​​​​​​09:30-10:00: Fika
10:00-11:00: Penelope Lindeque
11:00-12:00: Richard Thompson
Arrangör
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Små bitar av plast har med hjälp av vindar och havsströmmar spritt sig över hela världens hav och intas nu av levande varelser. Mikroplast finns i djurplankton, fiskar, sjöfåglar, valar, sälar – även i människor. Ändå är de långsiktiga effekterna av detta hot från plastföroreningar fortfarande i stort sett okända.

Bild på mikroplast i laboratorium
Mikroplast som samlas in från haven studeras vid ett laboratorium vid University of Exeter i Storbritannien. Med hjälp av vindar och havsströmmar har mikroplast spridits över hela planeten.

Richard Thompson, Tamara Galloway och Penelope Lindeque har bedrivit banbrytande forskning för att förstå effekten av mikroplast på människor och miljö – från det arktiska djuphavet till snön på Mount Everest i Himalaya.

Kom och hör dem berätta om deras forskning och resultat. 

Det behövs ingen föranmälan, men antalet platser är begränsade så kom i tid om du vill säkra en sittplats.

Du kan även följa seminariet via Zoom, länken hittar du här och i informationsrutan längre upp. 

Video (0:45)
Plastic Ocean – the spread of microplastics and what to do about it
De tre forskarna samarbetar mycket. Idag är Richard Thompson chef för International Marine Litter Unit vid University of Plymouth. Tamara Galloway är professor i ekotoxikologi och leder plastforskargruppen vid University of Exeter och Penelope Lindeque är professor och chef för vetenskap, marin ekologi och biologisk mångfald vid Plymouth Marine Laboratory. Trions forskning anses vara i absolut världsklass.