Bild
Nobelpristagare Ardem Patapoutian.
Foto: Walter Wilson and The Collective, 2021
Länkstig

Välkommen till föreläsning med 2021 års nobelpristagare i medicin

Forskning
Hälsa & medicin

2021 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin Ardem Patapoutian håller föreläsningen “How do you feel? The molecules that sense touch".

Föreläsning
Datum
8 dec 2023
Tid
13:15 - 14:45
Kostnad
Gratis
Ytterligare information
Nobel Week Dialogue
2023

Bra att veta
Begränsat antal platser. Först till kvarn!
Arrangör
Göteborgs universitet & Chalmers

Vartannat år genomförs Nobel Week Dialogue i Göteborg. I anslutning till den är studenter, doktorander och medarbetare välkomna till en särskild föreläsning som genomförs i samarbete med Chalmers. 

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2021 delades lika mellan Ardem Patapoutian och David Julius för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. 

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet skrev i samband med beslutet om Nobelpriset:

”Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler?
Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. David Julius använde kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.

Upptäckterna utgjorde startskottet för en snabb utveckling som innebär att vi nu förstår hur förnimmelse av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem. Pristagarnas banbrytande upptäckter har därigenom förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen.”

Sedan 2000 bedriver Ardem Patapoutian sin forskning vid Scripps Research, La Jolla, Kalifornien där han är professor vid the Department of Neuroscience.

Föreläsningen är på engelska och titeln är How do you feel? The molecules that sense touch.

Nobel Week Dialogue 2023

Under Nobel Week Dialogue 2023 möts människor från vetenskaps-, kultur- och samhällssektorn för att diskutera och utforska framtidens migration och hur vi kan närma oss den. Nobelpristagarna Steven Chu, Abdulrazak Gurnah och Ardem Patapoutian kommer att samtala om sina migrationserfarenheter.

Evenemanget äger rum på Svenska Mässan den 9 december och livestreamas online, om du inte kan vara på plats i Göteborg.

Välkommen att delta. Läs mer och anmäl dig här