Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Valkadaver
Foto: Craig Smith, University of Hawaii
Länkstig

Valkadaver – oaser i djuphavens öken

Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap

Vilken nyckelroll har valar och andra stora predatorer för näringsväv, kolcykel och biologisk mångfald? Marinekologen Thomas Dahlgren berättar om livet runt valkadaver på havets botten.

Föreläsning,
Webinar
Datum
11 mar 2021
Tid
18:00 - 19:00
Plats
Webbinarium

Medverkande
Thomas Dahlgren, institutionen för marina vetenskaper
Arrangör
Göteborgs naturhistoriska museum

Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, föreläser om jordens vanligaste ekosystem vilket breder ut sig under havsytan och utgör ca 70 procent av jordens yta. Lika bortglömt som detta livsrum är, lika lite vet vi om det och lika spännande är det att utforska. Eftersom havsbotten i medeltal täcks av 3 682 meter vatten har näring svårt att nå ner till dessa bottnar. Här lever invånarna som på sparlåga ungefär som i en öken, och det har visat sig att valarna spelar en stor roll. Thomas Dahlgren kommer att prata om djuphavet, dess invånare och deras betydelse för resten av jordens ekosystem, det vill säga vi på randen av havet som landlevande växter och djur.

Delta digitalt

Föredraget sänds via Webex. Ladda hem appen Cisco Webex Meetings till din dator eller telefon via länken: https://www.webex.com/downloads.html 

När du deltar med Cisco Webex behöver du ange namn och e-postadress, men inga uppgifter sparas. 

Länken till föredraget publiceras på Göteborgs naturhistoriska museums webbplats samma dag det äger rum. 

Arrangörer

Göteborgs naturhistoriska museum och Folkuniversitetet Göteborg.