Inbjudan till pressfrihetens dag
Foto: Zoran Borojevic på Unsplash

Tar journalister för stora risker - Pressfrihetens Dag 2022

Samhälle & ekonomi

Kom och fira Pressfrihetens Dag med oss. Lyssna på intressanta och laddade samtal. Och ta chansen att tycka till! Alla är välkomna!

Ivar Arpi, skribent, författare och redaktör
Josephine Freje, frilansjournalist och prisbelönt grävande reporter
Janne Josefsson, grävande journalist och programledare bl.a. vid SVT:s Uppdrag Granskning
Torbjörn Sjöström, VD, Novus
Louise Sköld Lindell, redaktionell utvecklingschef, Göteborgs-Posten
Kristian Wedel, moderator, journalist på GP och styrelseledamot i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Monica Löfgren Nilsson, moderator, forskare och prefekt vid JMG
OBS! Antal platser är begränsade, så kom i tid. Först till kvarn gäller.
Arrangör
Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och Gaudium, studentförening vid JMG

Välkommen! Om Pressfrihetens Dag 2022.

Med Kristian Wedel, journalist på GP och styrelseledamot i Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och Monica Löfgren Nilsson, prefekt, institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet.

Hat och hot mot journalister

Presentation av undersökning bland medlemmar i Svenska Journalistförbundet. Med Oscar Björkenfeldt, doktorand vid Rättssociologiska institutionen, Lunds universitet.

Ett arbetsmiljöproblem eller hot mot demokratin?

Torbjörn Sjöström, VD för Novus, mot Josephine Freje, frilansjournalist och prisbelönt grävande reporter som tidigare arbetat för bland annat Uppdrag granskning, Expressens grävgrupp och P1 Kaliber.
Torbjörn Sjöström reagerar mot dem som säger hot mot journalister är ett hot mot demokratin i Sverige – däremot är det ett stort arbetsmiljöproblem. Ytterst handlar det om yttrandefrihet.

Hotet som fick Janne Josefsson att avstå från granskning

Janne Josefssons framgångsrika karriär som grävande reporter på SVT kantades av allvarliga hot. Här berättar han om hur hoten drabbade honom – och påverkade hans granskande uppdrag.

Vem är mest oberoende?

Allt fler journalister skapar sig en parallell karriär på egna plattformar och agerar där på ett sätt som de inte kan göra i traditionella medier. Alexandra Pascalidou och Joakim Lamotte är två exempel. Ett annat namn är Ivar Arpi som numera delar ut sina dagsedlar från egen plattform, ”Rak höger med Ivar Arpi”. Kan ”crowdsourcing” och Swish-finansiering ge journalisten större frihet än vad den annonsberoende tidningen kan erbjuda? Vi lyssnar på Ivar Arpi.
Louise Sköld Lindell – redaktionell utvecklingschef på Göteborgs-Posten – presenterar det etablerades mediehusets perspektiv på den tidlösa och svåra frågan om publicistiskt oberoende.

Avslutning

Presentation av Gaudium, studentförening vid JMG.
Elisabet Litsmark Nordenstam, ordförande Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, informerar om Vänföreningen.

Efter seminariet hålls årsmöte i Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne dit alla hälsas välkomna, såväl nya som gamla medlemmar och de som vill veta mer.