Maria Bodin håller i tång vid havet
Foto: Susanne Liljenström

Tångens klassresa från gödsel till fine dining

Populärvetenskap

Populärvetenskaplig föreläsning av Maria Bodin

15 jul 2021
Antal platser
50 i hörsalen
fri entré

Maria Bodin
Tjärnö marina laboratorium

Projektet Scary Seafood vill väcka nyfikenheten kring nya råvaror och produkter från havet. Det kan vara räkor eller krabbor som lever vid strandkanten, eller att vi tar till vara andra delar av fisken och inte bara filén. Det kan vara alger, något som vi idag importerar i stora mängder istället för att använda våra inhemska arter. I föreläsningen gör vi ett nedslag bland svenska alger eller tång. Förr användes tång som isolering eller gödsel medan nu använder man tång i allt från skönhetsprodukter, glass till fine dining.

Maria Bodin är anställd som projektledare på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, med placering på Tjärnö marina laboratorium. Hon är projektledare för bl a Scary Seafood och i ett projekt för att ta fram en prototyp för marina kolonilotter.