Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Alger i strandkanten.
Rörhinna är en av många ätliga alger som växer i havets skafferi.
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

Tång – en spännande råvara

Hållbarhet & miljö
Populärvetenskap

Hur smakar tång? Är det någon skillnad mellan olika sorter? Hur använder man tång i matlagningen och hur får man tag i tång? I årets Vetenskapsfestival djupdyker projekt Scary Seafood i tema alger och tång!

Filmvisning,
Föreläsning
Datum
16 apr 2021
Tid
14:00 - 14:30
Plats
Vetenskapsfestivalens digitala arena
Kostnad
Gratis

Medverkande
Maria Bodin, institutionen för marina vetenskaper
Karolina Martinsson, tångdykerska och matkreatör
Bra att veta
"Tång – en spännande råvara" är en programpunkt i årets digitala Vetenskapsfestival. Ingen föranmälan krävs. Evenemanget nås via Vetenskapsfestivalens webb, se länk nedan.
Arrangör
Projekt Scary Seafood

Häng med under ytan!

Vi följer vi med tångdykerskan och matkreatören Karolina Martinsson till Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Där kommer hon att visa sitt fantastiska skafferi i havet som är fyllt med olika sorters tång. Karolina bor sedan 20 år i skärgården och har i hela sitt liv varit nyfiken på vad som finns under ytan. Hon kommer att visa var tången växer och hur man skördar på ett hållbart sätt. Karolina kommer även att ge oss en bild av hur olika sorters tång smakar, och vi får tips om hur de kan användas i matlagning. 

Maria Bodin, projektledare för Scary Seafood, inleder med en kort presentation av projekt Scary Seafood, och efter filmvisningen kan ni ställa frågor om alger och annan "scary" sjömat.

Varmt välkomna!

Havets okända skafferi

Projekt Scary Seafood vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Det kan handla om tång och alger, eller om andra marina arter som är vanliga men som saknar ekonomiskt värde idag. Det kan vara bifångster som inte landas eftersom det inte finns någon efterfrågan. Det kan också handla om biprodukter från fiskberedningsindustrin.

Läs mer om projekt Scary Seafood här.