(Svart) Konstnärskap som en plats för radikal öppenhet

Kultur & språk

Konstnärssamtal som utforskar svart konstnärlig praktik, både teori och uttryck. Med konstnärerna Hadil Mohamed, Santiago Mostyn och Julie Nxadi (Sydafrika).

6 maj 2021

Kulturhuset Blå Stället
Kulturhuset Blå Stället och Konstnärliga fakulteten

I detta konstnärssamtal vill vi utforska svart konstnärlig praktik, både teori och uttryck. Vi vill inte bara utforska vilka förutsättningar som krävs för att möjliggöra en sådan praktik utan också vilken kunskap som produceras då den existerar i olika kontexter (sammanhang) och historiska förhållanden.

Deltagare

Santiago Mostyn gör filmer, installationer och föreställningar som testar gränserna mellan olika kulturella sfärer och använder en intuitiv process för att fördjupa sig i en kunskap och historia som är lika grundad i kroppen som i det rationella sinnet. Han är baserad i Sverige men har starka band till Zimbabwe och Trinidad & Tobago, länderna han växte upp i.

Julie Nxadi är en författare och en konstnär från Sydafrika som arbetar med film och video, ljud och litterära experiment. Hennes nuvarande forskningsintresse är ”intimitet och förtryck i Sydafrika efter 1994”, ett ämne som hon utforskar med hjälp av flera medier, och skrivande är bara ett.

Hadil Mohamed är en konstnär och grafisk formgivare. Hadil är också en av formgivarna som bidrog till boken Makt / egenmakt om designfältet där hon skrev om att bo och arbeta i Sverige och London och hantera vithetsnormer.

Moderator: Nontokozo Tshabalala är en tvärvetenskaplig konstnär, poet, afrofuturist och designer. Född och uppvuxen i Sydafrika för närvarande baserad i Göteborg. Hon är en av kuratorerna för utställningen Neither Here Nor There.

"Vad konstvärlden behöver nu" - (Svart) Konstnärskap som en plats för radikal öppenhet är organiserad som en del av Kulturhuset Blå Ställets residens inom forskningsprojektet Allmänningen vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Allmänningen är ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt som utvecklar och testar alternativa modeller för användningen av universitet och samverkan.

Samtalet sker på engelska.