Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Havanna
Havana, Cuba.
Foto: HP Koch
Länkstig

Stadsinvånarnas kollektiva motståndsstrategier i informella bosättningar - utrymme, skala och kunskap

Forskning
Samhälle & ekonomi

På det här webbinariet presenterar och diskuterar vi en av de vetenskapliga artiklarna från forskningsprojektet "Compact Cities and Informal Settlements – Qualities, Drivers and Strategies". Projektet finanseras av Formas och värd för eventet är forskningsprogrammet Managing Big Citites på GRI.

Webinar
Datum
20 apr 2021
Tid
12:00 - 13:00
Plats
Zoom

Medverkande
María José Zapata Campos, FEK/GRI, School of Business, Economics and Law, University of Gothenburg
Jaan-Henrik Kain, Chalmers University of Technology, and Gothenburg Research Institute
Michael Oloko, Jaramogi Oginga Odinga Universityof Science and technology, Kenya
Mariano Scheinsohn, marianoscheinsohn@yahoo.com.ar Faculty of Sociology, University of Buenos Aires, Argentina
Jenny Stenberg, Chalmers University of Technology, and Gothenburg Research Institute
Patrik Zapata, School of Public Administration, University of Gothenburg
Bra att veta
Webbinariet hålls på engelska.
Arrangör
Gothenburg Research Institute, School of Business, Economics and Law

Forskningsprojektet "Compact Cities and Informal Settlements – Qualities, Drivers and Strategies" samlar in information kring vilka strategier som invånare, organisationer i det civila samhället och representanter för lokala myndigheter använder i den informella urbaniseringsprocessen, och för att hantera de förändringar som sker i och med den utvecklingen i Havanna (Kuba), Kapstaden (Sydafrika), och Buenos Aires (Argentina).  

Urbaniseringen av en av de här informella bosättningarna i området Villa Rodrigo Bueno i Buenos Aires kan ses som ett exempel, där försöken att avlägsna och förflytta människor och ägodelar mött olika typer av motstånd. Det motståndet kan illustrera de strategier som utvecklats i urbana, fattiga samhällen för att gå emot processer där vissa grupper stängs ute från stadsområden. 

I det här webbinariet diskuterar forskare som är inblandade i projektet de kollektiva motståndsstrategier som byggts upp.

Den vetenskapliga artikeln kommer att publiceras i tidskriften Cities. Medförfattare är: Jaan-Henrik Kain (Chalmers & GRI), Jenny Stenberg (Chalmers & GRI), Patrik Zapata (School of Public Administration GU) Mariano Scheinsohn (University of Buenos Aires), Michael Oloko (JOOUST), & María José Zapata Campos (FEK/GRI).

Bild
Cape Town, South Africa
Foto: Zoë Reeve, Unsplash