Bild
Porträtt på Magnus Linton
Länkstig

Skriv bättre! Akademikerns vanligaste misstag

Populärvetenskap

Är du van att skriva akademiska texter men vill nå en bredare publik? Vad bör du tänka på och vilka är akademikerns vanligaste misstag när texten vänder sig utåt? Välkommen till en eftermiddag med författaren och skrivcoachen Magnus Linton.

Föreläsning
Datum
25 okt 2023
Tid
13:00 - 15:00
Antal platser
160
Sista anmälningsdag
18 oktober 2023

Medverkande
Magnus Linton
Bra att veta
Föreläsningen är på svenska och öppen för alla forskare och övriga medarbetare vid Göteborgs universitet.
Arrangör
Stiftelsen Natur & Kultur, Institutet för framtidsstudier, Centrum för hav och samhälle
Bild
Porträtt på Magnus LInton
Magnus Linton
Foto: Cato Lein

Att ta klivet från mallat akademiskt artikelskrivande till utåtriktad text handlar mycket om att möblera om sina idéer om en texts mening. Det som är förbjudet i peer review-texter kan vara påbjudet i andra format, men ofta är upplevda genrekonflikter bara traderade missförstånd.

Det finns emellertid en rad akademiska konventioner man absolut bör slipa bort när man vänder sig till en bredare publik. Vilka? Varför fungerar vissa skrivsätt inte när en större publik ska tilltalas? Hur kan man göra i stället?

I denna föreläsning identifieras, analyseras och diskuteras fem klassiska fel som många forskare gör.

Magnus Linton har genom åren skrivit en rad uppmärksammade reportage- och fackböcker och gav 2019 ut skrivhandboken Text och stil – om konsten att berätta med vetenskap. Sedan ett par år jobbar han som skrivcoach för forskare i projektet Text och stil,  som drivs av Stiftelsen Natur & Kultur och Institutet för framtidsstudier. Läs mer om projektet.