Bild
Vasaparken i snöyra
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Seminarium: Vilket ansvar följer med den akademiska friheten?

Forskning
Utbildning & lärande

Välkommen till ett samtal om akademisk frihet.

Seminarium
Datum
16 jan 2023
Tid
17:00 - 19:30
Kostnad
Gratis

Bra att veta
Sista anmälningsdag är 12 januari.
Arrangör
Göteborgs universitet

Den 16 januari startar en ny seminarieserie i Vasaparken. Målet är att föra sansade samtal om aktuella ämnen inom akademin. Samtal som fördjupar och ger perspektiv där medverkande får tala till punkt.

Det talas om cancelkultur, förbjudna ord och en hotad akademisk frihet vid landets lärosäten. Vilket ansvar följer egentligen med den akademiska friheten? Med avstamp i höstens debatter bjuder vi in till samtal och låter kvällens panel ge sin bild av vilket ansvar vi på universiteten bär.

Initiativtagare är Torbjörn Lundh, vicerektor för samverkan och nyttiggörande, och han förklarar ambitionen med seminarieserien.  

- Med dessa Vasaparksseminarier vill vi slå ett slag för det konstruktiva akademiska samtalet – som ett slags motvikt till den ökande polarisering vi ser på tv och på nätet. Vi visar att vi på GU pratar om besvärliga ämnen inför öppen ridå och inte sopar frågor under mattan.

Akademisk frihet och ansvar - Vilket ansvar följer med den akademiska friheten? 

I samtalet medverkar Professor och överläkare Mikael Landén, Filosofie doktor Anna-Karin Wyndhamn båda från Göteborgs universitet och Professor Mats Benner, Lunds universitet. Samtalet kommer att ledas och modereras av Ulf Dalnäs vid Göteborgs universitet. 

Det finns viss möjlighet till frågor och efter samtalet bjuds det på mingel med förhoppningar om att samtalet försätter mellan medverkande och publik. 

Samtalet riktar sig till dig som är verksam inom akademin och intresserad allmänhet som vill fördjupa sig inom aktuella frågor.

Under våren kommer det genomföras ytterligare ett samtal att genomföras mer information om detta presenteras den 16 januari.

Samtalet sker på svenska.