Bild

Seminarium om ämnesintegrering i yrkesutbildning
Utbildning & lärande
Välkommen på ett digitalt seminarium arrangerat av Kollegiet för yrkeskunnande.
Välkommen på ett digitalt seminarium arrangerat av Kollegiet för yrkeskunnande.
Forskning om ämnesintegrering i yrkesutbildning är sparsam men inte desto mindre viktig. Panican och Paul (2019) skriver i en forskningsöversikt om svensk yrkesutbildning att ämnesintegrering bidrar till elevers kunskapsutveckling och motivation. De ger också exempel på studier som visar hur språk- och matematikkunskaper blir en integrerad del i yrkesutbildningen, även utan ämnesintegrering. I gymnasieskolans läroplaner antyds förväntningar på ämnesintegrering.
Förväntningarna uttrycks bland annat som att samverkan mellan skolämnen ska tillvaratas (Lpf70), att rektor har ansvar för att möjliggöra samverkan mellan lärare (Lpf94) och samarbete över ämnesgränser (Gy2000), samt att gymnasiegemensamma ämnen kontextualiseras i yrkesprogrammen (Gy11). Samtidigt visar forskning att ämnesintegrering varken är enkelt att åstadkomma eller en väl utvecklad praktik i yrkesutbildningarna.
Panican och Paul (2019, s. 46) drar slutsatsen att det behövs organisatoriskt stöd för att skapa långsiktig samverkan och att beröringspunkterna mellan olika ämnen behöver bli synliga för lärarna själva. Samverkan behöver utgå från yrkesprogrammets helhet, vilket betyder att de olika ämnenas kunskapsintressen blir sekundärt utan att ämnena för den skull har en sekundär betydelse i utbildningen.
Seminariet ger en inblick i pågående forskning och aktuella exempel på ämnesintegrering. I den avslutande diskussionen ser vi gärna att du som deltagare delar med dig av dina insikter och erfarenheter.
Varmt välkommen!
Panican, A., & Paul, E. (2019). Svensk gymnasial yrkesutbildning – en framgångsfaktor för en effektiv övergång från skola till arbetsliv eller kejsarens nya kläder? Svenska ESF-rådet.
Varje presentation följs en av 5 minuter lång frågestund.
Kollegiet för yrkeskunnande är en mötesplats för forskare och andra med intresse för yrkesutbildning i skola och arbetsliv. Läs mer på kollegiets webbsida.