Alger
Foto: Kristoffer Stedt

Seaweed a future food source!

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap

Alger är en ny och spännande matresurs som innehåller bland annat proteiner, fibrer, fleromättade fetter, mineraler och vitamin B12. I det här evenemanget får du hänga med algforskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola i fält och i labb för att lära dig mer om alger. Har du en fråga om alger så kan du ställa den till forskarna! Filmvisningen följs av Q&A.

Filmvisning
17 apr 2021
Vetenskapsfestivalens digitala arena

João Trigo, doktorand, Chalmers Tekniska Högskola
Kristoffer Stedt, doktorand, Göteborgs universitet
Dr. Sophie Steinhagen, forskare, Göteborgs universitet
Bra att veta
"Seaweed a future food source!" är en programpunkt i årets digitala Vetenskapsfestival. Ingen föranmälan krävs. Evenemanget nås via Vetenskapsfestivalens webb, se länk nedan.
Evenemanget hålls på engelska.

Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet

Lär dig mer om alger!

Målet med aktiviteten under Vetenskapsfestivalen är att öka intresset för alger som en ny källa till mat.  Forskarna kommer att visa en film (del 1), som informerar om pågående forskning med fokus på algodling och hur man använder skörden på olika sätt. Därefter (del 2) kommer de att genomföra en livesänd och interaktiv frågestund med publiken.

Se programpunkten i efterhand på Vetenskapsfestivalens hemsida

På Tjärnö marina laboratorium (Göteborgs universitet) visar forskarna hur man ökar tillväxten och förändrar sammansättningen och näringsvärdet hos odlade alger. På Chalmers (avdelningen för Livsmedelsvetenskap) är det fokus på nya extraheringstekniker, som används för att isolera och extrahera protein från alger.

I filmen får man se hur det ser ut på de båda labben! Tittarna får också en inblick i vilka utmaningar en algforskare kan ställas inför och vilka olika lösningar som de arbetar med just nu.

Bakgrund

Alger är en lovande vegetarisk källa för olika matingredienser, som protein, kostfibrer, mineraler, fleromättade fettsyror och fenoler. Vitaminer, som C och B12, finns också i många algarter.

Algodlingar mildrar också klimatförändringar eftersom alger tar upp  koldioxid, fosfor och kväve från havet. Och i jämförelse med odling på land behöver algodling inte färskvatten och en bördig jord för att växa.