Musslor odlade på rep.
Blåmusslor odlade på rep i Havhösts odling i Köpenhamn.
Foto: Lars Hestbæk

Sea and Society Talk: Kolonilotter i havet - erfarenheter från Danmark

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT

I Danmark har marina kolonilotter vuxit explosionsartat och där finns nu över tusen hobbyodlande havsbönder. Kan samma sak hända i Sverige? Joachim Hjerl, grundare av organisationen Havhöst, delar med sig av sina erfarenheter av att starta en ny rörelse som odlar musslor, ostron och alger.

8 apr 2021
Antal platser
Sista anmälningsdag
8 april 2021

Joachim Hjerl, Havhöst
Maria Bodin, Göteborgs universitet
Webbinariet hålls på engelska.
Centrum för hav och samhälle
Anmälan är stängd.

Det började på hobbynivå för 10 år sedan. Nu finns det 20 föreningar runt Danmarks kuster som odlar sin egen mat i havet. Hur fungerar det? Vilka tillstånd krävs? Vilka arter passar bäst att odla? Joachim Hjerl delar med sig av sina lärdomar.

I det nya projektet "Havhöst i Norden" som finansieras av Nordiska ministerrådet ska erfarenheterna från arbetet i Danmark spridas till Sverige och Norge.

Maria Bodin, projektledare vid Göteborgs universitet, berättar om arbetet med Sveriges första marina kolonilott som sedan i höstas finns på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.

Om Sea and Society Talk

Sea and Society Talks är en serie lunchseminarier som anordnas av Centrum för hav och samhälle och tar avstamp i FN:s hållbarhetsmål för 2030. Seminarierna länkar samman mål 14 som rör havet och dess resurser med något av de övriga 16 målen.

Inspelning av seminariet

Video (32:22)