Samtal på en SUP i havet mellan två personer med snorkel.
Foto: Håkan Wennhage

Sea and Society Day - Great expectations

Hållbarhet & miljö
Utbildning & lärande

Förväntningarna på forskare är höga, inte bara på att publicera högkvalitativ forskning utan också att aktivt bidra till samhällsförändring. Hur kan vi möta dessa höga förväntningar? Vilken är vår roll i denna utveckling och vilka kunskapsluckor behöver vi fylla?

Konferens
17 dec 2020
Sista anmälningsdag
16 december 2020

Konferensen hålls på engelska.
Centrum för hav och samhälle
Anmälan är stängd.

Välkommen till Sea and Society Day 2020!

I år hålls konferensen digitalt via Zoom. Den är öppen för forskare, studenter och andra som är intresserade av att arbeta för arbetet för ett hållbart hav. Programmet innehåller en blandning av omvärldsbevakning, diskussioner och inspiration. Målet är att skapa en interaktiv eftermiddag med flera perspektiv på havet och samhället.

13:00–13:10 Välkommen och introduktion

Lena Gipperth, föreståndare för Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet.

Huvudtalare

Porträtt Martin Visbeck
Martin Visbeck, professor, Kiels universitet.

13:10–13:25  Förväntningar på forskarsamhället

Martin Visbeck, professor, Kiels universitet och medlem i planeringsgruppen för FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling.

13:25–13:40 Forskares roll för hållbar förändring

Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Chalmers tekniska högskola.

Paneldiskussion

13:40–14:10 Förväntningar på forskarsamhället

Allison Perrigo, föreståndare, Göteborgs centrum för biodiversitetsstudier, Göteborgs universitet.

Dick Kasperowski, lektor, vetenskapsteori,  Göteborgs universitet.

Poul Holm, gästprofessor, Centrum för hav och samhälle och institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.

Sam Dupont, forskare, Centrum för studier av kollektivt handlande.

Modereras av Lydia Rysavy från Fridays for Future.

14:10–14:20 Paus

Gruppdiskussion

14:20–14:50 På vilket sätt kan påverkan ske?

Utbyte av idéer och erfarenheter i mindre grupper.

Korta presentationer

14:50–15:25  Presentation av plattformar för förändring

Havsmiljöinstitutet, Kajsa Tönnesson.

Det svenska arbetet med FN:s årtionde för havsforskning och hållbar utveckling, Petra Wallberg, Formas.

Global sustainable futures, Magdalena Eriksson, Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV)

Eutopia, Camilla Pettersson, Forskning- och innovationskontoret, Göteborgs universitet.

Havsplattformen mot fattigdom, Wilhelm Gårdmark, Havs- och vattenmyndigheten.

15:25–15:30 Avslutning