Rättighetsbaserad förskola: Barnet som rättighetsbärare

Utbildning & lärande

Kollegiet för didaktik och barns lärande välkomnar till seminarium öppet för alla intresserade! Ingen föranmälan krävs.

20 apr 2021
Seminariet hålls via Zoom - se nedan under "Bra att veta"

Mia H Östlund och Karolina Åkesson, Eslövs kommun
Länk till Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/4547494773
Lösenord: 976516
Kollegiet för didaktik och barns lärande

Föreläsarna berättar om sin resa från en liten kommunal förskola till ett helt förskoleområde som satsar på att göra barnen till rättighetsbärare. Stor vikt har lagts vid att barnen görs medvetna om vad som står i barnkonventionen. Att varje barn skall förstå sina rättigheter och vad det står för.

Barnrättsarbetet har bland annat har följande effekter i verksamheterna:

• Medvetna pedagoger som håller fanan högt i vårt arbete med barnkonventionen.
  • Rättighetsbaserad förskola – vårt arbetssätt för att implementera barnkonventionen i den dagliga utbildningen.
  • Arbetar medvetet med olika artiklar utifrån barnens intressen och kunskapsbank.
  • Stort fokus på vårt värdegrundsarbete
  • Rättighetsbaserad förskola finns med som ett fokusområde i vårt kvalitetssäkringssystem
  • Större delen av de äldre barnen vet vad som står i delar av barnkonventionen.
  • Involverar hela familjen i detta viktiga arbete genom barnens projektarbete på förskolan.
  • Stolta pedagoger som verkar för barns rättigheter.
  • Ett förhållningssätt som genomsyrar alla våra verksamheter.
  • Dokumentationer på vårt arbetssätt/förhållningssätt.