Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Kerstin Johannesson
Foto: Malin Arnasson
Länkstig

Östersjön - vårt svenska Galapagos

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT

Akademiföreläsning med Kerstin Johannesson. Föreläsningen sänds live via Zoom. Deltagare har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen.

Föreläsning
Datum
9 sep 2020
Tid
18:00 - 19:00
Plats
Digitalt
Ytterligare information
Läs mer
här:

Medverkande
Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad
Bra att veta
Deltagandet är kostnadsfritt, men kräver registrering.
Arrangör
Kungl. Vetenskapsakademien

På Galapagos har sköldpaddor och fåglar förändrats genom evolution sedan öarna bildades för 1-4 miljoner år sedan. Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8000 år sedan och de marina arter som klarat att etablera sig i detta brackvattenhav uppvisar stora genetiska förändringar som avspeglar en kraftig anpassning till låg salthalt och kallare vatten. Hur har det gått till? Idag börjar bilden klarna genom genetiska och ekologiska studier. Och vad vi ser är mycket snabb evolution som i vissa fall döljer intressanta mekanismer och i andra fall oväntade ursprung. Kanske kan vi här lära oss något om hur arter anpassar sig till snabbt förändrade villkor (t.ex. klimat)?

Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Hennes forskning handlar om hur arter anpassar sig till lokala miljöer och hur detta också kan leda till att nya arter bildas. Strandsnäckor och blåstång är hennes främsta studieobjekt.  Kerstin Johannesson är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien.