Bild
Isabelle van Keulen som solist med kammarorkester
Isabelle van Keulen, violin
Foto: Magnus Gotander
Länkstig

Orkesterkonsert: Mahler och Szymanowski

Kultur & språk

University of Gothenburg Symphony Orchestra spelar musik av Mahler och Szymanowski. Solist: Isabelle van Keulen, violin. Dirigent: Henrik Schaefer.

Konsert
Datum
3 jun 2022
Tid
18:00 - 20:00
Kostnad
Entré: 150/100 kr

Bra att veta
Alla biljettköp görs online via tjänsten Billetto. Det finns ingen biljettförsäljning på plats.
Arrangör
Högskolan för scen och musik

University of Gothenburg Symphony Orchestra
Dirigent: Henrik Schaefer
Solist: Isabelle van Keulen, violin

Kvällens solist är den nederländska violinisten Isabelle van Keulen, som sedan 2018 regelbundet samarbetar med orkestern. Isabelle van Keulen är också verksam som gästlärare vid de klassiska musikutbildningarna, inom ramen för ett artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stenastiftelsen.

Program

 • Karol Szymanowski: Violinkonsert nr 1 op. 35 (ca 25 min)
 • Gustav Mahler: Symfoni nr 7 (ca 80 min)
  1. Langsam – Allegro risoluto, ma non troppo
  2. Nachtmusik I
  3. Scherzo
  4. Nachtmusik II
  5. Rondo Finale

Karol Maciej Szymanowski (1882–1937) var en polsk tonsättare och pianist som växte upp i Cherkasyregionen i nuvarande Ukraina. I unga år flyttade han till Warszawa för att studera vid konservatoriet, där han senare också fick anställning. Hans Violinkonsert nr 1 ses som ett av de första modernistiska verken inom formatet, här hade han lämnat sina tidigare romantiska tendenser och den traditionella tonaliteten bakom sig. Szymanowski komponerade konserten 1916, men det skulle dröja till 1922 innan det ensatsiga verket uruppföras, då i Warszawa.

Gustav Mahlers (1860–1911) sjunde symfoni kallas ibland Nattens sång (Lied der Nacht) och är skriven för stor orkester, där även några ovanliga instrument som koklockor, gitarr och mandolin ingår. Vid tiden för premiären hade Mahlers stjärna dalat i Wien, och 1908 blev det istället den tjeckiska filharmonin i Prag som gjorde det första offentliga framförandet, med tonsättaren själv som dirigent.

Mer information