Småfåglar i par

Offentliga samtal: Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?

Populärvetenskap

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Vårens första Offentliga samtal handlar om den moderna parrelationen. Samtalet är digitalt och du som tittar har möjlighet att ställa frågor.

22 apr 2021
Ytterligare information
här

Emma Engdahl, professor i sociologi, Göteborgs universitet
Ann-Zofie Duvander, professor i demografi, Stockholms universitet samt professor i Sociologi vid Mittuniversitetet
Per Magnus Johansson, psykoanalytiker
Helena Granström, författare m.m.
Helena Bornholm, Vetenskapsrådet
Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier

Parrelationen som investeringsobjekt eller användningsområde befinner sig i snabb utveckling. Föräldraskap, sex, arbetsordning, migration, sällskap, ekonomisk trygghet eller religiöst välsignad livsform – de klassiska skälen att bilda par har påverkats starkt av samtida strukturförändringar: bioteknologisk utveckling, sekulariserad familjejuridik, globaliserad arbetsmarknad, ökad migration, medieoptimerad dejtingkultur och sexualitetens normförändringar.

Samtidigt visar forskning tydligt att vi gifter oss i allt högre utsträckning. Vad beror det på? Nykonservatism? Eller tvärtom att möjligheten sekulariserats och de juridiska arrangemangen liberaliserats? Vad är ett par? Hur förändras samhälle och kultur när livsprojekten barn och kärlek allt oftare är åtskilda från början? Vad ska en modern relation leverera – intimitet, reproduktion, trygghet, pengar? Och hur har synen på relationsskapande förändrats med tiden?

Dessa frågor reds ut och diskuteras i vårens första Offentliga samtal, där forskare möter praktiker i ett seminarium om den moderna parrelationen. Seminariet är digitalt och du som tittar kan ställa frågor till forskarna och panelen.

Från vi till jag – har den andre försvunnit från våra relationer?

Har den moderna parrelationen reducerats till en arena för självförverkligande? Ett verktyg för att jag ska få ut det jag vill ha av livet. En sociologisk analys av samtidens relationer visar att många är så fångade av sina egen bild av objektet för vår kärlek att vi inte förmår mötas i relationen.

Emma Engdahl, professor i sociologi, Göteborgs universitet

Vad finns det för skäl att gifta sig idag? Forskning om giftermål och separationer

Kan din syn på relationer och jämställdhet påverka sannolikheten att du gifter dig? Väger kvinnans eller mannens äktenskapsplaner tyngst? Hur påverkas din relation av vem som tar störst ansvar för barn och vad händer om relationen tar slut? Ta del av vad forskningen säger på området.

Panel

• Per Magnus Johansson, psykoanalytiker
  • Helena Granström, författare m.m.

Moderator

Helena Bornholm, Vetenskapsrådet