Illustration med våg. I texten står Ocean Blues - från ångest till action.
Foto: Ida Wendt

Ocean Blues - om minskad biologisk mångfald

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap
Utbildning & lärande

Varför är biologisk mångfald viktig för mänskligheten och planetens hälsa? Som en del av Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland 2020 berättar Allison Perrigo och Grazzia Matamoros om projektet "Ocean Blues - från ångest till aktion" där gymnasieelever får träffa forskare från Göteborgs universitet.

23 okt 2020
Världskulturmuséet och Facebook live

Grazzia Matamoros, Centrum för hav och samhälle
Allison Perrigo, Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier
Föreläsningen hålls på engelska.
Arrangör
Centrum för hav och samhälle och Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier

Begreppet biologisk mångfald, eller biodiversitet, beskriver variationen som finns inom arter, mellan arter och av ekosystem på hela jorden. Det innefattar alla organismer i alla typer av livsmiljöer. De senaste 50 åren har den biologiska mångfalden minskat i en mycket snabb takt, inte minst i havet. Vissa arter har försvunnit helt, och dem kan vi dessvärre aldrig få tillbaka. Andra har minskat i utbredning och antal, men dessa har vi fortfarande möjlighet att rädda.

Att den biologiska mångfalden minskar är inte bara en katastrof för de drabbade arterna, det är också ett stort hot mot mänsklighetens framtid. I århundraden har organismer identifierats och beskrivits vetenskapligt. Ändå finns det fortfarande ett stort antal arter som vi inte känner till eller vet hur de lever. Varför är då förståelsen av arter ändå så viktig? Jo, ord och terminologi som vi använder för att beskriva världen runt oss påverkar hur vi ser på hållbarhet och bevarande. Om vi inte vilka arter som finns och hur de lever kan vi heller inte skydda dem.

Lunch ingår

Vegansk lunch ingår. Kontakta Malin Rosengren för specialkost.

Webbsändning

Föreläsningen live-streamas på Hållbarhetsfestivalens facebooksida.

Om Ocean Blues

Ocean Blues är ett tvärvetenskapligt kommunikationsprojekt som länkar samman gymnasieelever med forskare från Göteborgs universitet. Målet med projektet är att förvandla oro för havsmiljön till handling.

Läs mer om projektet Ocean Blues - från ångest till aktion.