Begreppet biologisk mångfald, eller biodiversitet, beskriver variationen som finns inom arter, mellan arter och av ekosystem på hela jorden. Det innefattar alla organismer i alla typer av livsmiljöer. De senaste 50 åren har den biologiska mångfalden minskat i en mycket snabb takt, inte minst i havet. Vissa arter har försvunnit helt, och dem kan vi dessvärre aldrig få tillbaka. Andra har minskat i utbredning och antal, men dessa har vi fortfarande möjlighet att rädda.
Att den biologiska mångfalden minskar är inte bara en katastrof för de drabbade arterna, det är också ett stort hot mot mänsklighetens framtid. I århundraden har organismer identifierats och beskrivits vetenskapligt. Ändå finns det fortfarande ett stort antal arter som vi inte känner till eller vet hur de lever. Varför är då förståelsen av arter ändå så viktig? Jo, ord och terminologi som vi använder för att beskriva världen runt oss påverkar hur vi ser på hållbarhet och bevarande. Om vi inte vilka arter som finns och hur de lever kan vi heller inte skydda dem.
Lunch ingår
Vegansk lunch ingår. Kontakta Malin Rosengren för specialkost.
Webbsändning
Föreläsningen live-streamas på Hållbarhetsfestivalens facebooksida.
Om Ocean Blues
Ocean Blues är ett tvärvetenskapligt kommunikationsprojekt som länkar samman gymnasieelever med forskare från Göteborgs universitet. Målet med projektet är att förvandla oro för havsmiljön till handling.
Läs mer om projektet Ocean Blues - från ångest till aktion.