Äldre händer håller i mobiltelefon.

MR-dagarna: Utesluts äldre från det offentliga samtalet?

Populärvetenskap
Samhälle & ekonomi

Forskare från AgeCap och personer från media och rikspolitik diskuterar underrepresentationen av äldre i rikspolitiken och i media. Seminariet är en del av Mänskliga rättighetsdagarna 6-7 december.

6 dec 2021
Svenska Mässan, Göteborg

Medverkande
Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet
Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna
Ingmar Skoog, professor i äldrepsykiatri vid Göteborgs universitet
Göteborgs universitet

Äldre personer är frånvarande och starkt underrepresenterade i rikspolitiken och i media, trots att 25% av dagens väljare är över 65 år. Detta innebär att medias och politikers prioriteringar utesluter äldre personers perspektiv och erfarenheter. Detta kan jämföras med USA där en stor del av ledande politiker och beslutsfattare, liksom flera nyhetsankare, är klart över 70 år. Hur blev det så här i Sverige? Och vad får det för konsekvenser? Varför är föryngring ett honnörsord i Sverige? Detta diskuteras av forskare från AgeCap och personer från media och rikspolitik.