En blandning av sällskapsspel

MR-dagarna: Hur kan universiteten använda vetenskapen för att värna mänskliga rättigheter?

Populärvetenskap
Samhälle & ekonomi

Ett samtal om hur universiteten kan agera för att avdöma i politiska spel där motparten hänvisar till att ”forskning visar”. Seminariet är en del av Mänskliga rättighetsdagarna 6-7 december.

7 dec 2021
Svenska Mässan, Göteborg

Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet
Ann Ighe, redaktör, Ord & Bild
Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet
Pam Fredman, ordförande, International Association of Universities
Sven Stafström, generaldirektör, Vetenskapsrådet
Moderator: Urban Strandberg, docent i statsvetenskap och studierektor för Centrum för Europastudier, Göteborgs universitet

Nättidningen Nyheter Idag har riktat kritik mot Göteborgs universitets roll som medarrangör till Mänskliga rättighetsdagarna. Bakgrunden till kritiken är att också muslimska bildningsförbundet Ibn Rushd är medarrangörer till evenemanget. Nyheter Idag hävdar att Ibn Rushd ”enligt forskare” har kopplingar till Muslimska Brödraskapet, antisemiter och antidemokrater. Ett påstående som en stor grupp forskare har ställt sig kritiska mot. I denna panel uppmärksammar vi att påståendet ”enligt forskare” kan göra just forskare och vetenskaplig kunskap till brickor i politiska spel. Det väcker också frågor om vad universiteten bör göra för att stå upp för mänskliga rättigheter som till exempel religionsfrihet. Panelen vill diskutera hur universiteten kan agera för att avdöma i politiskt tillspetsade lägen där motparten hänvisar till att ”forskning visar”, samt hur universiteten kan stå upp för sina anställda forskare om deras forskningsresultat attackeras och ifrågasätts i politiskt laddade mediala situationer.