Minnes-seminarium för Claudia Fahlke med fokus på hennes gärning inom beroendeområdet

Hälsa & medicin
Samhälle & ekonomi

Professor Claudia Fahlke på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet avled under sommaren 2020. Claudia var mitt uppe i sin professionella gärning och vi var många som arbetade tillsammans med henne i olika sammanhang. För att uppmärksamma Claudias gärning vill Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA), Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforskning (SAD) och Sveriges yrkesförening för ANDTS-psykologer bjuda in till ett minnes-seminarium med fokus på Claudias professionella gärning som forskare, expert, och i arbetet med att stärka psykolog-professionens roll inom beroendeområdet.

4 maj 2021
Plats
Seminariet kommer att direktsändas via Youtube. Länken till webbinariet kommer att skickas ut via e-post någon dag innan seminariet.
Sista anmälningsdag
28 april 2021

Bra att veta
Det är kostnadsfritt att delta i seminariet och anmälan görs via anmälningsformuläret senast den 28 april.

Webbinariet kommer även att filmas och publiceras med textning på CERAs hemsida: www.gu.se/cera
Arrangör
Svensk förening för alkohol- och drogforskning (SAD), Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) och Sveriges yrkesförening för ANDTS-psykologer

Bilden visar professor Claudia Fahlke.
Professor Claudia Fahlke
Foto: Johan Wingborg

13.00-13.10 Anders Hammarberg (Ordförande för SAD), Kristina Berglund (föreståndare för CERA), Sara Wallhed Finn (Ordförande för ANDTS-psykologerna) hälsar välkommen.

13.10-13.30 Om ett kort men desto mer värdefullt samarbete med en högst minnesvärd person.
Lars Oreland, Professor Emeritus vid Uppsala universitet

13.30-13.50 Att arbeta tillsammans! Claudias samverkansarbete vid universitetet och i regionen.
Kristina Berglund, docent och lektor vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Forskarkollega, lärarkollega och vän till Claudia.

13.50-14.00 Rast

14.00-14.20 Till minne av Claudia och hennes biopsykosociala synsätt: Avvikelser i central monoaminerg neurotransmission och dess möjliga relation till psykiatriska symtom vid alkoholberoende
Ulf Berggren
Docent och överläkare i psykiatri, Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi, Göteborgs universitet

14.20-14.40 Claudias olika expertuppdrag i beroendepsykologi
Agneta Öjehagen – Professor emerita, socionom och leg psykoterapeut, Medicinska fakulteten, Lunds universitet

14.40-15.00 Arbetet för psykologer inom beroendefältet - från nätverk till yrkesförening
Sara Wallhed Finn, leg psykolog, med dr och ordförande för Sveriges yrkesförening för ANDTS-psykologer och Christina Scheffel Birath, leg psykolog, med dr.

Kontaktperson för evenemanget:

Katarina Englund, centrumkoordinator på CERA