Hink med havsvatten på en brygga vid havet
Foto: Marina Panova

Miljö-DNA: ett helt nytt sätt att studera havet

Populärvetenskap

Populärvetenskaplig föreläsning med Marina Panova

29 jul 2021
Antal platser
50 i hörsalen
fri entré

Marina Panova
Tjärnö marina laboratorium

Alla organismer lämnar DNA-spår efter sig i miljön. Det handlar om mycket små DNA-mängder men med hjälp av modern teknik kan vi ta fram och analysera DNA från vattnet och se vilka organismer finns där. Vi kan använda miljö-DNA för övervakning av hotade och invasiva arter och för bedömning av biologisk mångfald utan att behöva fånga eller ens observera några djur. Marina berättar hur tekniken fungerar, ge flera exempel på tillämpningar och på frågor som hon studerar i sin forskning om miljö-DNA.

Docent Marina Panova är anställd som forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, med placering på Tjärnö marina laboratorium. Hon studerar evolution på DNA- och RNA-nivå.