Hoppa till huvudinnehåll
Bild
none
Länkstig

Med kroppen som illustration

Utbildning & lärande

En bild säger mer än tusen ord- eller hur är det egentligen? Är det så att säga ”lättare” att lära sig något om man samtidigt har tillgång till en bild?

Webinar
Datum
18 maj 2021
Tid
15:00 - 16:30
Plats
Online via Zoom.
Ytterligare information
Länk till seminariet i
Zoom

Medverkande
Anneli Bergnell, Högskolan i Borås
Bra att veta
Öppet för alla intresserade. Ingen föranmälan krävs.
Arrangör
Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt Kollegiet för didaktik och barns lärande

I förskolan behandlas ofta naturvetenskapligt innehåll med hjälp av just bilder eller andra illustrationer såsom modeller, experiment, rörelse, fantasilek osv, vilket förutsätts ge barn möjlighet att få uppleva, upptäcka, uttrycka och lära naturvetenskap med hela kroppen och alla sinnen. Ibland görs detta dock utan att barnen får någon ytterligare förklaring som kopplar ihop aktiviteten med det ibland ganska komplicerade naturvetenskapliga innehåll som står i fokus. Barnen förväntas då att självständigt lägga märke till det som illustrationerna vill visa. Finns det en föreställning om att sinnliga, kroppsbaserade, roliga och fantasieggande inslag i sig gör att något komplicerat blir enklare att både bli intresserad av och att skapa sig en mening om?

Under detta seminarium diskuteras illustrationer i förskolans undervisning med ett särskilt fokus på sådana där vi tar kroppen som hjälp för att illustrera naturvetenskapliga begrepp och fenomen.

Seminariet ges inom ramen för Kollegiet för didaktik och barns lärande.