Lunchseminarium: Vad ett kommunalt mikrokosmos lärt mig om kommunal demokrati och förvaltning

Samhälle & ekonomi

Siv Sandberg från Åbo Akademi föreläser om sina erfarenheter från sitt arbete på Åland.

Föreläsning,
14 okt 2020

Siv Sandberg
Seminariet är kostnadsfritt och hålls online. Ingen föranmälan krävs.

Den 14 oktober är det dags för Förvaltningshögskolans lunchseminarium igen! Den här gången är det Siv Sandberg från Åbo Akademi som föreläser under rubriken:

Vad ett kommunalt mikrokosmos lärt mig om kommunal demokrati och förvaltning

Erfarenheter från Ålands 16 kommuner

Siv Sandberg, som var utsedd av landskapsregeringen till kommunindelningsutredare under åren 2017-2019, beskriver vad Ålands kommunala mikrokosmos lärt henne om den kommunala självstyrelsens innersta väsen.

Till Ålands ställning som en autonom region inom Finlands gränser hör egen lagstiftningsbehörighet över kommunala frågor. Som enda region i Norden har Åland fortfarande kvar en medeltida kommunindelning med 16 kommuner. Försök att reformera kommunindelningen har hittills varit resultatlösa, trots att den minsta kommunen har bara 95 invånare.

Siv Sandberg är också förra årets mottagare av Förvaltningshögskolans pris, som hon fick "För att genom förtjänstfull samverkan och kunskapsspridning kring strukturreformer främjat nyttogörande av forskning om offentlig förvaltning".

Lunchseminariet kommer att hållas online via denna länk. Deltagande är gratis och ingen föranmälan krävs.