Föredrag & inbjudna talare
TEMA I – PRODUKTION AV ALGBIOMASSA
- Utveckling av storskalig algodling i Sverige – så gick det till! Henrik Pavia, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
- Att odla gröna makroalger i Sverige - var står forskningen?: Sophie Steinhagen, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
- Skörd och användning av ilandspolade makroalger i Östersjön: Hanna Nathaniel, KTH
- Odla alger i processvatten från livsmedelsindustrin – en cirkulär produktion av blå proteiner: Kristoffer Stedt, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
TEMA II – PRODUKTUTVECKLING OCH FÖRÄDLING
- Alger – havets superfood: Ingrid Undeland, Chalmers
- Kan rödalgerna rädda klimatet?: Fredrik Åkerman, Volta Greentech
- Utveckling av svensk tångindustri för framtidens produkter: Simon Johansson, Nordic Seafarm
TEMA III – MÖJLIGHETER OCH HINDER FÖR EN SVENSK ALGINDUSTRI
- Alger og mattrygghet - regelverk og helserisko: Solbjørg Hogstad, Mattillsynet
- Får vi lov? Om regler och tillstånd: Johan Penner, Jordbruksverket
- Erfarenhet från det nordiske atlanterhavsprosjektet «ALGET 2 – kvalitet fra sjø til forbruker».: Turi-Britt Kuepers, Norges Vel
- Intressekonflikter vid uppskalning – en lägesanalys: Fredrik Gröndahl, Kristineberg Center/Göteborgs universitet och KTH
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Program
TISDAG 21/6
TEMA I PRODUKTION AV ALGBIOMASSA
11:30-12:30 Ankomst och registrering
12:30-13:30 Lunch
13:30-13:45 Välkommen och intro/praktisk info
13:45-15:00 Presentationer Tema I (4 x 15 min)
- Utveckling av storskalig algodling i Sverige – så gick det till! Henrik Pavia, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
- Att odla gröna makroalger i Sverige - var står forskningen?: Sophie Steinhagen, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
- Skörd och användning av ilandspolade makroalger i Östersjön: Hanna Nathaniel, KTH
- Odla alger i processvatten från livsmedelsindustrin – en cirkulär produktion av blå proteiner: Kristoffer Stedt, Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
15:00-16:00 Gruppdiskussion (med fika) Tema I
16:00-16:30 Summering av gruppdiskussion
16:30 Visning av labbet
18:00–19:00 Middag
19:00 - Pub
ONSDAG 22/6
TEMA II PRODUKTUTVECKLING OCH FÖRÄDLING
08:00-08:45 Frukost
09:00-10:00 Presentationer Tema II (4 x 15 min)
- Alger – havets superfood: Ingrid Undeland, Chalmers
- Kan rödalgerna rädda klimatet?: Fredrik Åkerman, Volta Greentech
- Utveckling av svensk tångindustri för framtidens produkter: Simon Johansson, Nordic Seafarm
10:00-10:15 Introduktion av enkätundersökning. Elida Lundgren, masterstudent, Göteborgs universitet
10:30-11:30 Gruppdiskussion (med fika) Tema II
11:30-12:00 Summering av gruppdiskussionerna
12:00-13:30 Lunch
13:30-15:30 Parallella uteaktiviteter: Båttur med stationens fartyg Nereus, strandexkursion med alginsamling alternativt prova snorkelleden på Saltö (utrustning finns att låna).
15:30-17:30 Parallela inomhusaktiviteter: Workshop "Laga mat med alger" med Karolina Martinson, eller ta en närmare titt på olika alger i luppar som vi ställer upp inomhus.
18:00 Mingel med algtilltugg
19:00 Konferensmiddag
Pub
TORSDAG 23/6
TEMA III MÖJLIGHETER & HINDER FÖR EN SVENSK ALGINDUSTRI
08:00-08:45 Frukost
08:45-10:00 Presentationer Tema III (4 x 15 min)
- Alger og mattrygghet - regelverk og helserisko: Solbjørg Hogstad, Mattillsynet, Norge
- Får vi lov? Om regler och tillstånd: Johan Penner, Jordbruksverket
- Erfarenhet från det nordiske atlanterhavsprosjektet «ALGET 2 – kvalitet fra sjø til forbruker».: Turi-Britt Kuepers, Norges Vel
- Intressekonflikter vid uppskalning – en lägesanalys: Fredrik Gröndahl, Kristineberg Center/Göteborgs universitet och KTH
10:00-11:00 Gruppdiskussioner (med fika) Tema III
11:00-11:30 Summering gruppdiskussioner
11:30-12:00 Avslut med framåtblick/hur går vi vidare
12:00 Lunch & hemfärd
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––