Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Kollegiet för didaktik och barns lärande

Forskning
Utbildning & lärande

Hjärtligt välkomna till seminarium inom kollegiet för didaktik och barns lärande. Vi gästas denna gång av professor Eva Brooks från Aalborg universitet och professor Elin Eriksen Ødegaard från Høgskulen på Vestlandet.

Seminarium
Datum
10 nov 2020
Tid
15:00 - 16:30
Plats
Seminariet hålls via Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/4547494773
Ytterligare information
Läs mer om
kollegiet

Medverkande
Professor Eva Brooks, Aalborg universitet
Professor Elin Eriksen Ødegaard, Høgskulen på Vestlandet
Bra att veta
Seminariet är öppet för alla intresserade. Ingen föranmälan krävs.
Arrangör
Kollegiet för didaktik och barns lärande

Program

Barns lek med design 

Professor Eva Brooks, XLab: Design. Learning. Innovation, Aalborg universitet, Danmark 

I denna presentation visar jag hur kreativa (design/skapande) aktiviteter som bygger på lekfullhet främjar fantasifulla och samarbetande interaktioner mellan barn. Det är min intention att med stöd av exempel från vetenskapliga studier i förskola och förskoleklass belysa en välkänd men ofta förbisedd koppling mellan materialitetens betydelse för barns lek och lärande samt utvecklande av begreppslig förståelse. Därmed argumenterar jag för ”handens” betydelse för barns lekfulla lärande, vilket jag benämner barns ”designerly” interaktion med varandra och med material. 

Utforskning - mellom lek og læring 

Professor Elin Eriksen Ødegaard, Høgskulen på Vestlandet, Norge 

I dette foredraget reises spørsmålet om ‘utforskning’ [exploration] har vært, er eller bør være barnehagens signaturpedagogikk? Jeg vil argumentere for at utforskning er et av nøkkelbegrepene for Early Childhood Education, et begrep som beskriver en sentral måte å arbeide med barn i barnehage, et begrep som har fellestrekk med, men som like vel ikke er det samme som begreper som lek og læring. Denne argumentasjonen er forankret i pågående studier knyttet til begrepet utforskning.