Bild
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Länkstig

Jubileumsfestivalen: Träffa havsforskare och besök den marina kolonilotten

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT

Hur odlas hållbar mat i havet? Kan man ha en marin kolonilott i älven? Hur kan vi på olika sätt minimera vår påverkan på havet? Möt havsforskare från Göteborgs universitet och Chalmers under Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen.

Utställning
Datum
2 jun 2023
3 jun 2023
4 jun 2023
5 jun 2023
Tid
15:00 - 20:00
10:00 - 20:00
10:00 - 20:00
11:00 - 20:00
Plats
Frihamnen, Göteborg

Medverkande
Kristina Snuttan Sundell, Göteborgs universitet
Kajsa Tönnesson, Havsmiljöinstitutet
Ida-Maja Hassellöv, Chalmers
Björn Källström, Göteborgs marinbiologiska laboratorium
Kennet Lundin, Göteborgs naturhistoriska museum
Maria Bodin, Göteborgs universitet
Carl-Johan Skogh, Göteborgs universitet
Luisa Kumpitsch, Göteborgs uninversitet
Malin Rosengren, Göteborgs universitet
Karl-Johan Nylén, Göteborgs universitet
Chiara Fasoli, Göteborgs universitet
Bra att veta
Gratis och öppet för alla.
Arrangör
Centrum för hav och samhälle, Swemarc, Havsmiljöinstitutet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Göteborgs Universitet, Chalmers, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, Lighthouse

Under Jubileumsfestivalen kan du besöka framtidsprototypen Flytevi – Sveriges första stadsnära havsodling. Du får också möta havsforskare från Göteborgs universitet och Chalmers som berättar om sin klimatforskning och hur vi kan säkerställa hållbara transporter till sjöss, med minimerad påverkan på havsmiljön.

Paasa också på att smaka på framtidens mat från havet, gör ditt eget tångsalt och lär dig känna igen invasiva arter.

Paneldiskussion med havsforskare

Hur kan vi bäst samarbeta för att skapa en rättvis och hållbar omställning samtidigt som vi skyddar våra hav? Det är temat för ett panelsamtal mellan forskare från Göteborgs och Kiels Universitet och representanter för Göteborgs Stad. 4 juni klockan 11 på Omställningslabbets scen. Havet, vetenskapen och samhället i en förändrad värld.

Om Jubileumsfestivalen

Jubileumsfestivalen är en del av Göteborgs Jubileumsfirande. Hela sommaren lång firas att staden fyllt 400 år genom massor av aktiviteter och upplevelser. Men inget jubileumsfirande utan ett riktigt stort kalas. Och det är det som Jubileumsfestivalen är! 2-5 juni fylls Frihamnen med musik, mat, aktiviteter och överraskningar. 

Hitta hit

Du kan med fördel gå, cykla eller åka kollektivt. Närmaste hållplatserna är Frihamnsporten och Frihamnen (observera att det endast finns trappor till och från spårvagnshållplatsen Frihamnen). Under festivaldagarna kommer det dessutom finnas en gratis elfrärja som avgår från Stenpiren och som tar dig till och från festivalområdet.

Bild
Karta över Frihamnen.
Möt oss vid den marina kolonilotten, markerad med rött på kartan.