Robot
Foto: Science in hd/IWBN/Unsplash

I Robot, You Unemployed: Science Fiction and Media Representations of Robotics

Samhälle & ekonomi

På det tredje webbinariet som anordnas av forskningsprogrammet Managing Digital Transformation på GRI under våren 2021 presenterar Lisa Meinecke från Münchens universitet/LMU sina forskningsrön om vår syn på robotar. Presentationen bygger bland annat på den vetenskapliga artikeln "I Robot, You Unemployed: Robotics in Science Fiction and Media Discourse" och är på engelska. Du anmäler dig enkelt och kostnadsfritt. Välkommen!

28 apr 2021

Medverkande
Lisa Meinecke, M.A. is a doctoral candidate at the America Institute of Ludwig-Maximilians-Universität in Munich, Germany
Ulla Eriksson-Zetterquist, Professor/Föreståndare Gothenburg Research Institute
Webbinariet är på engelska.
Gothenburg Research Institute på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Det finns en avsevärd diskrepans mellan forskning på robotlaboratorier och den bild som sprids i populärkulturella sammanhang, där robotar och humanoider ofta framställs som allt från lite excentriska personliga assistenter som gör enkla vardagssysslor till rena dödsmaskiner som är helt inställda på att ta ditt jobb på sin väg mot att förstöra världen och förslava mänskligheten.

Men det är ju så att icke-fiktiva robotar i dag (huvudsakligen) är icke-humanoida robotar som används inom industrin. Samtidigt är fortfarande service-inriktade robotar fortfarande på ett utvecklingsstadium.

Den vetenskapliga journalistiken och nyhetsmedier tenderar att hantera den här diskrepansen genom att åberopa känslor både av lättnad och besvikelse: riktiga robotar misslyckas med att möta den rädsla och de förväntningar som byggts upp inom science fiction genom att vara klumpiga, olycksbenägna och ungefär så futuristiska som en medelmåttig köksmaskin i ditt hem.

Det här är något som forskaren Lisa Meinecke på München Universitetet, LMA, undersöker, och som hon kommer att tala om på det här webbinariet som presenteras av Ulla Eriksson-Zetterquist, föreståndare på Gothenburg Reserch Institute.

Läs mer på vår engelska sida.

Lisa Meinecke