Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

I hjärtat av Europa: Litteratur om flöden, floder och migration i dagens Tyskland

Kultur & språk

Ett samtal som anordnas i samarbete mellan Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU), kulturtidskriften Dixikon och Göteborgs Litteraturhus

Seminarium
Datum
27 okt 2021
Tid
19:00 - 21:00
Plats
Litteraturhuset, Lagerhuset Heurlins plats 1B (porten i husets bortre ände, mot älven) 413 01 Göteborg

Medverkande
Linda Karlsson Hammarfelt
Annika Lindberg
Claes-Göran Alvstam
Arrangör
Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU), kulturtidskriften Dixikon och Göteborgs Litteraturhus

Varför vänder sig författare med erfarenheter av migration och flerspråkighet just mot floden som en modell för att skildra jaget och dess historia? Hur kan man berätta om migration och andra rörelser över gränser? Och vilken betydelse har dessa berättelser inom det samtida tyska och europeiska litteraturlandskapet? Utifrån Yoko Tawadas roman Schwager in Bordeaux (Svåger i Bordeaux, 2008) och Sasa Stanisic självbiografiska verk Herkunft (Härkomst, 2018) diskuterar en forskarpanel bestående av Linda Karlsson Hammarfelt (docent i tyska), Annika Lindberg (fil.dr i sociologi) och Claes-Göran Alvstam (professor emeritus i ekonomisk geografi) sambandet mellan floder/vattenflöden, migration och litteratur.

Samtalet är det första i en serie som anordnas i samarbete mellan Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU), kulturtidskriften Dixikon och Göteborgs Litteraturhus.