Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Landskapsbild
Foto: Henrik Stenberg för unsplash
Länkstig

Hur skapar vi utveckling i hela Västra Götaland? – regional utveckling i en ojämn geografi

Samhälle & ekonomi

Reväst webbinarium om olika platsers förutsättningar och möjligheter – Vad finns det för utmaningar i den ojämna geografin? Vad betyder det att tillvarata förutsättningar och möjligheter?

Seminarium
Datum
16 dec 2020
Tid
13:00 - 15:00
Plats
webbsänds, länk skickas till anmälda 15/12, sänds även via länk nedan

Medverkande
Kristina Jonäng, regionråd, Västra Götalandsregionen
Kristina Grange, professor i stadsbyggnadsteori, Chalmers
Julia Fredriksson, forskare & bitr. avdelningschef stadsbyggnad, Chalmers
Maria Larsson, analytiker, Västra Götalandsregionen
Björn Ohlén, processledare, Västra Götalandsregionen
Moderator: Magnus Fredricson, Strateg hållbar samhällsutveckling, Skaraborgs Kommunalförbund

I Västra Götalandsregionens nya utvecklingsstrategi finns ett fokus olika platsers förutsättningar och möjligheter – vad är då Västra Götaland för plats? Vad finns det för utmaningar i den ojämna geografin? Vad betyder det att tillvarata förutsättningar och möjligheter? Vid seminariet utforskar vi frågorna tillsammans.

Kristina Jonäng inleder med att presentera Västra Götalandsregionens nya utvecklingsstrategi och tidigare erfarenheter av regional utveckling i en ojämn geografi.

Kristina Grange, professor i stadsbyggnadsteori och Julia Fredriksson, forskare & bitr. avdelningschef stadsbyggnad, båda från forskargruppen Urbana och regionala omvandlingar på Chalmers Tekniska högskola, reder ut begreppen: vad är en ojämn geografi och vilka möjligheter och utmaningar medför det att Västra Götalandsregionen består av en mångfald av geografier?

Hur ojämn är den Västsvenska geografin? - Maria Larsson, analytiker på Västra Götalandsregionen presenterar ett pågående arbete med ortsstruktur, där olika platser i Västra Götaland undersöks och kategoriseras.

Västra Götalandsregionen satsar på platsutveckling som handlar om att utgå från de lokala förutsättningarna hos näringslivet, civilsamhället och kommunen i samverkan och vi får höra exempel på detta.

Seminariet lyfter in publiken och avslutas med en paneldiskussion.
Hur kan regionen, delregionerna, kommunerna och platserna ta det här arbetet vidare?