Hur kan undervisningen med de yngsta barnen i förskolan vara responsiv till lek?

Utbildning & lärande

Förskolans tradition har utvecklats relaterat till äldre förskolebarn, och ofta som en förberedelse för skolan. Nu ser den svenska förskolan helt annorlunda ut och barn under 3 år utgör en avsevärd del av alla barn i förskolan. Om vi blickar tillbaka grundades mycket av kunnande om små barn på utvecklingspsykologiska studier, d v s olika experiment med ett barn och en vuxen, utgångspunkter som är helt olika förskolans nuvarande grupporganiserade verksamhet.

Konferens
28 jan 2021
Digitalt via zoom.
Kostnad
Konferensen är kostnadsfri för nätverkets medlemmar, men bindande anmälan gäller. Övriga deltagare: 200 kr.
Sista anmälningsdag
31 december 2020

Medverkande
Forskare och förskollärare från Nätverket för utvecklingspedagogik, förskoleforskning och praktikutveckling
Arrangör
Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande / Nätverket för utvecklingspedagogik, förskoleforskning och praktikutveckling
Anmälan är stängd.

9.00 - 9.15
Introduktion: Ingrid Pramling Samuelsson

9.15 - 10.00
En gruppeorientert tilnærming til småbarns lek og samspill. Resultater fra noen norske undersøkelser. Ellen OS; Oslo Meteropolitan Univerity:

10.00 -10.30
Kaffepaus

10.30 -11.15
Vad innebär lekresponsiv undervisning med de yngsta (1-3 år) i förskolan? Pernilla Lagerlöf, Niklas Pramling & Cecilia Wallerstedt.

11.15 - 12.00
Lekresponsiv undervisning - lärares lärande:- en pågående studie: Emelie Stavholm

12.00 - 13.00
Lunchpaus

13.00-14.30
Arbete i mindre grupper/workshops kring frågor om att arbeta med de yngsta. Här kommer olika förskolor att presentera sitt arbete som en introduktion till diskussion:

• Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss” -lek som metod i undervisningen: Gossagårdens förskola, Lilla Edet: Lena Wagman och Rebecka Jarl

• Var är ute? -  om att arbeta med källkritik med de yngsta barnen: Tvedegårds förskola, Kristianstad: Cecilia Regnell & Christoffer Salmén
  • Att skapa mening i lekvärlden: Marie Hindersson och Tatsiana Örnlöv, Gunghästens förskola i Tyresö, Stockholm.

14.30-15.00
Kaffepaus

15.00-16.00
Gemensam och framåtsyftande diskussion. Möjligheter kommer också att finnas för ej medlemmar att lära om och ställa fråga om Nätverket.