Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Högre seminarium: Mittseminarium Lars Nylander "Måleri i gård och kyrka"

Kultur & språk

Kulturvårds högre seminarium, Lars Nylander mittseminarium. Extern granskare: Marie Ulväng, Stockholms universitet Alla är välkomna! Mer information kommer.

Seminarium
Datum
14 apr 2021
Tid
15:00 - 17:00
Plats
Zoom

Det har blivit dags för mittseminarium för Lars Nylander, samverkansdoktorand vid Hälsinglands museum! I sitt avhandlingsprojekt studerar Lars måleri från andra hälften av 1700-talet i gårdar och kyrkor i Hälsingland. Målarna Paul Hallberg i Hudiksvall och Jonas Hertman i Bollnäs, deras nätverk och utfört måleri som kan knytas till respektive grupp av målare står i centrum för undersökningen. Syftet är att öka kunskapen om måleriet i gårdar och kyrkor på Hälsinglands landsbygd under 1700-talets andra hälft. Låt oss följa med in:

Vi träder in i en herrstuga i en gård i Hälsingland. Från fyra fönster med blyinfattade glasrutor i tre väderstreck flödar ljus in i rummet. Väggarna och taket är dekorerade med målningar. De fångar ögat som noterar människofigurer och blommor, mönster och detaljer, starka färger i blått, rosa, grönt och gult.

Rummet är möblerat med stora bockbord och bänkar, både lösa och väggfasta. Vi befinner oss i ett festrum från 1700-talet och årtalet 1765 med romerska siffror kan läsas ovanför gavelfönstret. Men på väggfältet närmast den öppna spisen står det tydligt ”Målat 1834”.

När målningarna betraktats en stund är det tydligt att det finns skarvar både här och var i den bemålade väven. Rummet har uppenbarligen genomgått en stor förändring vid ett tillfälle. Hur såg det ut från början? Vem utförde ursprungligen dessa målningar och i vilket sammanhang? Hur gick det till när de utfördes? Vilka material användes? Vilka var det som beställde dem? Hur har rummet använts? Och hur har det förändrats genom tiden?

I den bifogade filen finner ni en kort presentation av Lars avhandlingsarbete, med innehållsförteckning. Den som vill läsa mer är välkommen att kontakta lars.nylander@gu.se för att få del av manuskriptet! Seminariet hålls på svenska.