Bild
Tre personer sitter i en park i en stad
Foto: Alexander Shapovalov_Mostphotos
Länkstig

Gyllene år i gröna städer – så skapas åldersvänliga utemiljöer i staden

Hållbarhet & miljö

Forskning visar att åldersvänliga och gröna utemiljöer i staden är viktigt för äldres hälsa, välmående och deltagande i samhället. Men på vilket sätt påverkas människor av grönska i staden? Vad är viktigt att ta hänsyn till när åldersvänliga utemiljöer ska planeras? Hur påverkas äldre av värmeböljor och går det att utforma staden för ett framtida varmare klimat?

Konferens
Datum
22 okt 2024
Tid
13:00 - 16:30
Kostnad
Kostnadsfritt
Tillgänglighet
Hörslinga finns i lokalen. Två platser för rullstolar/permobiler finns också i lokalen.

Bra att veta
Kostnadsfritt. Ingen anmälan krävs - först till kvarn gäller. Vi bjuder på fika i pausen.
Arrangör
Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademien, Chalmers, SLU, Jönköpings universitet, Lunds universitet, Göteborgs stad, Umeå universitet

Programinnehåll

Under denna eftermiddag är du hjärtligt välkommen att lyssna till senaste forskningen inom området och ställa dina frågor och funderingar till forskare, tjänstemän och politiker. Forskarna som medverkar kommer från flera olika universitet i Sverige och har genomfört studier om bland annat värme och hälsa och kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer.

Eftermiddagen avslutas med ett panelsamtal om hur äldre kan inkluderas i stadsplanering. Panelen kommer att bestå av representanter från akademi, praktik, branschorganisationer och pensionärsföreningar. 

För vem? 

Seminariet riktar sig framför allt till dig som är äldre (pensionärer), samt till politiker och tjänstemän, bransch- och intresseorganisationer för både äldre och bostads/samhällsplaneringsföretag. 

Anmälan 

Ingen anmälan krävs. Först till kvarn gäller! 

Kostnad 

Kostnadsfritt.  

Program 

13:00 Välkommen! Gyllene år i gröna städer - Stadens utformning och dess påverkan på den åldrande befolkningen. Fredrik Lindberg, forskare, Göteborgs universitet

13:20 -13:35 Åldersvänliga Göteborg – Göteborgs Stads gemensamma stadsutvecklingsarbete för en bra stad att leva och åldras i. Emma Matsson, Åldersvänliga Göteborg, Göteborgs Stad

Göteborgs Stad deltar sedan 2016 i ett globalt nätverk Age-friendly Cities, som samordnas av Världshälsoorganisationen (WHO). Syftet är att göra Göteborg till en bättre plats att åldras på. Arbetet inom Åldersvänliga Göteborg involverar flera kommunala bolag och förvaltningar och samarbete sker även med civilsamhälle, akademi och andra samhällsaktörer. 
www.goteborg.se/aldersvanliga   

13:35-14:25 Hälsofrämjande utemiljöer – en rättighet för alla utom på vård- och omsorgsboenden? Helle Wijk och Madeleine Liljegren, forskare Göteborgs Universitet / Chalmers tekniska högskola. Anna Bengtsson, forskare Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Naturkontakt och utevistelse innebär positiva hälsoeffekter. Detta gäller särskilt om man är gammal och skör. Under seminariet presenteras resultat från ett pågående forskningsprojekt "OUT-FIT" som drivs på Göteborgs universitet i samarbete med Chalmers tekniska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet. Projektet syftar till att öka kunskapen om hälsofrämjande utemiljöer för äldre personer och personal vid vård- och omsorgsboenden.

14:25-14:50 Fikapaus

14:50-15:05 Grönskans påverkan på äldre personer i staden relaterat till värme. Jessika Lönn, doktorand, Pär Bjälkebring, forskare, Göteborgs universitet

Värmeböljor och extremt höga sommartemperaturer blir allt vanligare i Sverige. Vår enkätstudie undersökte hur äldre agerar och tänker under sådana förhållanden, samt hur stadsplaneringen påverkar deras upplevelse av värme och utomhusaktiviteter. Studien visade att värmeböljor kan ha en betydande inverkan på äldre och deras oro men att grönska i staden har en positiv inverkan på upplevelsen. Insikterna från studien kan hjälpa till att skapa tryggare och mer bekväma stadsmiljöer för äldre.

15:05-15:40 Bra och dåliga platser i staden under värmebölja – Seniorers perspektiv. Johanna Johansson, doktorand, Susanne Gustafsson, forskare, Jönköping University. Christian Falk, äldresamordnare Göteborgs Stad

Hur kan äldre personers perspektiv och erfarenheter öka förståelsen om stadsmiljöns utmaningar och möjligheter i en tid av global uppvärmning? I en studiecirkel har seniorer använt iPads för att skapa filmer av sin närmiljö. Filmerna har sedan lett till engagerande diskussioner om hur värmeböljor påverkar meningsfulla utomhusaktiviteter och stadsmiljöer. Vi visar och presenterar filmerna och vilka perspektiv som de lyft fram.

15:45-16:30 Panelsamtal: Hur når vi målen om gyllene år i gröna städer? 
Representanter från akademi, praktik och pensionärsorganisationer.

Arrangörer 

Konferensen är ett samarbete mellan Göteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Institutionen för geovetenskaper, Chalmers/Institutionen för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik, Jönköping University/School of Health and Welfare, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Umeå universitet, Göteborgsregionen och Göteborgs Stad.