Bottenlevande djur
Foto: Wiklund, Bribiesca-Contreras, Drennan, Boolukos

Gruvor på havets botten? Om mineralbrytning bland koraller och svampdjur

Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap

På havsbottnar runtom i världen finns mineraler mer eller mindre lättillgängligt och många aktörer börjar nu snegla mot en annorlunda mineralbrytning. I detta digitala föredrag tar Helena Wiklund med oss till djuphavsslätterna och visar bilder på några av de vackra, underliga och okända djur som lever där.

Föreläsning,
4 mar 2021
Webbinarium

Helena Wiklund, forskningsingenjör på Institutionen för marina vetenskaper
Göteborgs naturhistoriska museum

I den nya "gröna ekonomin" där mänskligheten försöker göra sig av med oljeberoendet behövs metaller i till exempel batteritillverkning för eldrivna fordon. Många av dessa nödvändiga mineraler finns i djuphavet i form av heta undervattenskällor och som potatisliknande noduler (små mineralklumpar) utspridda på havsbotten. I detta föredrag tar Helena Wiklundforskningsingenjör på Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet med oss till djuphavsslätterna och visar bilder på några av de djur som lever mitt bland metallnodulerna.

Delta digitalt

Föredraget sänds via Webex. Ladda hem appen Cisco Webex Meetings till din dator eller telefon via länken: https://www.webex.com/downloads.html

När du deltar med Cisco Webex behöver du ange namn och e-postadress, men inga uppgifter sparas.

Länken till föredraget publiceras på Göteborgs naturhistoriska museums webbplats samma dag det äger rum.

Arrangörer

Göteborgs naturhistoriska museum och Folkuniversitetet Göteborg.