Bild
Fritidsbåt
Foto: Carina Wittlock
Länkstig

Fritidsbåtars avgasutsläpp i skärgården; vågar vi äta ostron och musslor?

Populärvetenskap

Bohuskusten hör till båtturisternas favoritmål och den populära huvudfarleden genom Bohusläns skärgård kallas därför ofta ”Sjö E6:an”. Bara vid Grebbestad är det över 40 000 båtar som passerar under en semestermånad, och alla släpper ut sina helt orenade avgaser direkt i vattnet. Under sex års tid har Kjell Nordberg studerat och mätt hur giftiga och cancerframkallande kolväten från båtmotorernas avgaser lagras i musslor, ostron, vatten och bottensediment. Frågan är om fritidsbåtar, båtturism och produktion av sjömat kan samsas i skärgården, utan att äventyras av föroreningar eller konkurrens om utrymme?

Föreläsning
Datum
21 jul 2022
Tid
18:00 - 19:00
Antal platser
99
Kostnad
Fri entré

Medverkande
Kjell Nordberg, professor vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Bra att veta
Vi öppnar hörsalen ca kl 17:45
Arrangör
Tjärnö marina laboratorium, GGöteborgs universitet
Bild
Kjell Nordberg
Kjell Nordberg

Kjell Nordberg är professor vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Som forskare studerar han sedimenten i havet, i grundhav och i kustzonen med fjordar och vikar. Sedimenten hjälper honom att förstå historiska förändringar i havsmiljön, till exempel av vattenstånd, havsströmmar, havsförsurning, syresättning och klimatförändringar.

Tjärnö marina laboratorium är en fältstation för forskning och undervisning i marina vetenskaper. Vi är en del av Göteborgs universitet. Under sommaren arrangerar vi olika aktiviteter för allmänheten, läs mer här!