Fritidsbåt
Foto: Carina Wittlock

Fritidsbåtars avgasutsläpp i skärgården; vågar vi äta ostron och musslor?

Populärvetenskap

Bohuskusten hör till båtturisternas favoritmål och den populära huvudfarleden genom Bohusläns skärgård kallas därför ofta ”Sjö E6:an”. Bara vid Grebbestad är det över 40 000 båtar som passerar under en semestermånad, och alla släpper ut sina helt orenade avgaser direkt i vattnet. Under sex års tid har Kjell Nordberg studerat och mätt hur giftiga och cancerframkallande kolväten från båtmotorernas avgaser lagras i musslor, ostron, vatten och bottensediment. Frågan är om fritidsbåtar, båtturism och produktion av sjömat kan samsas i skärgården, utan att äventyras av föroreningar eller konkurrens om utrymme?

21 jul 2022
Antal platser

Medverkande
Kjell Nordberg, professor vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Vi öppnar hörsalen ca kl 17:45
Tjärnö marina laboratorium, GGöteborgs universitet
Kjell Nordberg

Kjell Nordberg är professor vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Som forskare studerar han sedimenten i havet, i grundhav och i kustzonen med fjordar och vikar. Sedimenten hjälper honom att förstå historiska förändringar i havsmiljön, till exempel av vattenstånd, havsströmmar, havsförsurning, syresättning och klimatförändringar.

Tjärnö marina laboratorium är en fältstation för forskning och undervisning i marina vetenskaper. Vi är en del av Göteborgs universitet. Under sommaren arrangerar vi olika aktiviteter för allmänheten, läs mer här!