Bild
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

Framtidens mat från havet: Tång- och strandväxtvandring

Hållbarhet & miljö

Upptäck nya råvaror som du kan plocka själv! Följ med på en spännande och givande strandexkursion där vi lär oss alger och strandväxter. Vi pratar tångsorter, var du hittar dem, användningsområden och inte minst tillagning.

Kurs
Datum
26 apr 2023
Tid
16:30 - 18:00
Plats
Styrsö Tången eller Vrångö, Göteborgs södra skärgård
Kostnad
675 kr

Medverkande
Karolina Martinson, matinspiratör
Arrangör
Centrum för hav och samhälle i samarbete med Folkuniversitetet och Göteborgs Stad
Bild
Karolina Martinson
Kursledaren Karolina Martinsson är tångdykerska och matinspiratör. Tillsammans med Linnea Sjögren har hon skrivit boken Plocka tång och strandväxter.

Mål
Att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje att lära mer om havets outnyttjade resurser.
 
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av miljö, hållbarhet och nya råvaror för matlagning.

Plats
Styrsö Tången eller Vrångö, Göteborgs södra skärgård

Innehåll
Vi tar en promenad längs strandkanten och vattenbrynet och upptäcker alger och strandväxter. Vi pratar lite om olika tångsorter och var man kan hitta dem, diskuterar deras användningsområden och sätt för tillagning.

Promenaden tar ca 2 timmar, enkel fika ingår. Vandringen anpassas efter båttiderna så att alla hinner med lämplig båt tillbaka igen.

Du får en introduktion i:
• se skillnad på de olika tångsorterna
• hur du känner igen olika strandväxter
• hur du plockar/skördar tång på ett hållbart sätt med hänsyn till ekosystemen.
• vad du kan använda de olika sorterna till
• hur du tillagar tång och strandväxter.
 
Arbetssätt
Vi varvar promenad med stopp längs vägen för att titta på tång och strandväxter.