Bild
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

Framtidens mat från havet: Sjömat

Hållbarhet & miljö

Trots att jordytan består till 70 procent av vatten kommer bara 5 procent av den totala matproduktioner från havet. Vi behöver ändra konsumtionsmönster och äta mer av blå proteiner. Men var ska man börja? Vad kan just du göra? Välkommen att lära dig mer om havets outnyttjade resurser!

Kurs
Datum
8 mar 2023
Tid
18:00 - 19:30
Kostnad
425 kr

Medverkande
Maria Bodin, marinbiolog
Arrangör
Centrum för hav och samhälle i samarbete med Folkuniversitetet och Göteborgs Stad
Bild
Porträtt på Maria Bodin
Kursledaren Maria Bodin är marinbiolog vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg

Mål
Att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje att lära mer om havets outnyttjade resurser.
 
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av miljö, hållbarhet och nya råvaror för matlagning.

Innehåll
Världen står för en stor utmaning att få maten att räcka till den ökande befolkningen. I Sverige äter vi inte så mycket mat från havet om man jämför med länder i tex Asien. Vi har inte samma kulturella mönster eller traditioner runt sjömat. Men det kan förändras! Vi behöver bryta konsumtionsmönster och äta mindre kött och äta mer blå proteiner i form av ex ostron, musslor, snäckor och alger.

Du får en introduktion i mat från havet och vi tar bland annat upp:
• Vilka arter ska man äta?
• Vad är hållbar mat från havet?

Arbetssätt
Föreläsning med inslag av enklare provsmakning.