Bild
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Foto: Malin Rosengren
Länkstig

Framtidens mat från havet: Besök på marina kolonilotten Flytevi

Hållbarhet & miljö

Följ med till Frihamnens stadsnära havsodling, den marina kolonilotten Flytevi! Här får du veta allt om den marina kolonilotten för hushållsbehov. Vi testar också enklare matlagning av råvaror från havet.

Kurs
Datum
19 apr 2023
Tid
16:30 - 18:00
Plats
Frihamnen, Göteborg
Kostnad
525 kr

Medverkande
Maria Bodin, marinbiolog
Karl-Johan Nylén, biolog och kommunikatör
Arrangör
Centrum för hav och samhälle i samarbete med Folkuniversitetet och Göteborgs Stad
Bild
Porträtt på Karl-Johan Nylén
Kursledaren Karl-Johan Nylén bakar tångbröd vid kolonilotten.

Mål
Att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje att lära mer om havets outnyttjade resurser.
 
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av miljö, hållbarhet och nya råvaror för matlagning.

Bild
Porträtt på Maria Bodin
Kursledaren Maria Bodin är projektsamordnare för den marina kolonilotten i Frihamnen.
Foto: Johan Wingborg

Innehåll
Flytevi är den första stadsnära havsodlingen i Sverige. En havsodling, eller en marin kolonilott som den också kallas för, är en plats där man odlar och förvarar råvaror från havet. Det är småskaligt och för hushållsbehov, och kan jämföras med en kryddträdgård eller en potatisodling på land. Men till skillnad från odling på land behöver det varken tillsättas näring eller vatten till odlingarna. Växtsäsongen är tvärt emot land, det vill säga att råvarorna/skotten sätts ut på hösten och skördas på våren.

Under besöket på Frihamnens stadsnära havsodling Flytevi tar vi bland annat upp:

• Genomgång av kolonilotten
• Introduktion i havsodling – vilka arter man kan odla, lite om tillstånden som krävs, vilka fysikaliska förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att man ska kunna odla
• Enklare matlagning med råvaror från havet
 
Arbetssätt
Vi varvar teori med praktiskt arbete i form av enklare matlagning.