Paddanbåt i Göteborgs hamn.
Forskaren Per Hallén håller i en historisk guidning i Göteborgs hamn.
Foto: Per Moksnes

Forskarpaddan: Havet och staden genom historien

Hållbarhet & miljö
Populärvetenskap
Samhälle & ekonomi

Göteborg fyller 400 år! Visste du att hamnen faktiskt byggdes innan staden? Under denna resa genom kanaler, vallgravar och Göta älv berättas Göteborgs historia från ett marint perspektiv med många internationella utblickar.

11 aug 2021
12 aug 2021
Antal platser

Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, Göteborgs universitet
Centrum för hav och samhälle och Havsmiljöinstitutet

Givetvis handlar det om ostindiska kompaniet, men också om handel med järn, trä, sill och socker. De svenska 1600-tals kolonisatörerna och 1800-talets emigranter har sin givna del under rundturen samt de stora industrierna och varven på båda sidor av älven.

Evenemanget är en del av Västerhavsveckan.

Guide

Per Hallén, lektor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, forskar kom havets betydelse för människans försörjning och hur människan historiskt har nyttjat havet genom sjöfart, handel och fiske.

Första turen är 15.30–16.30.

Andra turen är 16.45-17.45.

Den guidade turen är gratis.

Biljetter till båda turerna hämtas ut från klockan 14.30 samma dag som de hålls. Hämtas bredvid biljettluckan för Paddanbåtarna vid Kungsportsplatsen, Göteborg. Först till kvarn.