En musselbank
Efter massdöd av blåmusslor i Koljöfjorden 2007 spolades stora mängder tomma skal upp på land.
Foto: Inger Forsberg

Fallet med de försvunna blåmusslorna

Populärvetenskap

Under senare år har frånvaron av blåmusslor på västkusten blivit påtaglig. Minskningen har även uppmärksammats av allmänheten och barn har svårt att hitta musslor till krabbmete. Många strandnära klippor och skär som förr var täckta av musselskal har istället rikligt med skal från stillahavsostron. Ingen vet riktigt säkert varför det ser ut så här, men forskarna har sina teorier.

11 aug 2022
Antal platser

Medverkande
Bodil Hernroth, senior professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Högskolan i Kristianstad
Porträtt Bodil Hernroth
Bodil Hernroth

Bodil Hernroth är senior professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Högskolan i Kristianstad. Hon intresserar sig för hur det nedärvda immunförsvaret fungerar och studerar detta i marina ryggradslösa djur. Bodil undersöker också vilken roll havet har som reservoar för sjukdomsalstrande mikroorganismer. Hon är en av författarna till den vetenskapliga artikeln Declining Populations of Mytilus spp. in North Atlantic Coastal Waters – A Swedish Perspective, publicerad 2021.

Tjärnö marina laboratorium är en fältstation för forskning och undervisning i marina vetenskaper. Vi är en del av Göteborgs universitet. Under sommaren arrangerar vi olika aktiviteter för allmänheten, läs mer här!