Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Fotografi på klippor och stormigt hav
Foto: Ingvild Davidsen
Länkstig

EXAMENSUTSTÄLLNING: Vanishing Points

Kultur & språk

Vanishing Points är årets examensutställning i fotografi från HDK-Valand. Studenter från kandidat- och masterprogrammet visar sina individuella arbeten på tre våningsplan i Röda Sten Konsthall.

Utställning
Datum
24 apr 2021 - 16 maj 2021
Plats
Röda Sten Konsthall

Medverkande
Hanna Abrahamsson Miina Anahita Marie Barthelsson Gitte Berglöv Daniel Björneke Wirgård Emma Neha Bobeck Ingvild Davidsen Fia Linnéa Emelie Doepel Jessica Ekström Johan F Källman Joachim Fleinert Erik Gustafsson Nini Hansen Anna Sofia Jernry
Bra att veta
Digital vernissage hålls den 24 april kl 12:00

Årets examensutställning från programmen i fotografi vid HDK-Valand, äger rum på Röda Sten Konsthall i Göteborg. Studenter från kandidaten och mastern presenterar deras verk genom flera olika metoder som till exempel fotografi, film, installationer, CGI, text, böcker och hantverk.

Vid konstruktion av perspektiv anses vanishing points vanligtvis vara den punkt där parallella linjer möts och bildar en illusion av ett tredimensionellt bildrum. Bortom vanishing points upphör vår syn och vi påminns om att perspektiv gör vårt öga till centrum för den synliga världen. Under konstruktionen av denna utställning rör sig konstnären i olika riktningar för att omförhandla vad vi kan föreställa oss som den synliga världen.

Med grunden i det fotografiska mediet testar konstnärerna tekniska, historiska och teoretiska aspekter för att vidga fotografins horisonter. Konstverken i denna utställning kan hjälpa oss att på nytt föreställa oss de punkter som utgör våra kollektiva och individuella upplevelser och minnen. När dessa punkter går från nuet till det förflutna tenderar många att blekna och försvinna. Konstnärerna i denna utställning har reflekterat över nutiden och återbesökt det förflutna, för att sammankoppla punkterna, så att vi kan se en kontur som bildar andra möjliga världar.

Öppningsdagens program erbjuder ett antal evenemang som tal och performance. På grund av den nuvarande situationen för covid-19 är utställningsrummet begränsat till endast ett fåtal besökare samtidigt. Som en del av programmet online kommer det att ske en digital genomgång av utställningen med presentation av de olika konstverken. Du kommer även att kunna se några av studenterna hålla konstnärssamtal och diskutera varandras verk.

Som en del av utställningen presenterar varje student en publik text på webbplatsen ugotphotography.se. Dessa texter representerar den teoretiska delen av studenternas utbildning. Frågorna kretsar kring varierande ämnen som täcker både akademiska teman och personliga upplevelser. Det kommer också att komma en katalog över utställningen och man kan även följa utställningens arbete och process på @vanishing_points_2021 på Instagram och på Facebook.