Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Europaperspektiv 2021: Vägar till ett uthålligt EU

Samhälle & ekonomi

I Europaperspektiv 2021 – den 24:e årgången av årsboken – diskuterar ledande svenska forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU. Coronapandemin med följdverkningar är den senaste i en rad händelser som med all tydlighet visar att EU har avgörande vägval framför sig för att nå en politiskt, ekonomiskt och socialt uthållig union.

Seminarium,
Webinar
Datum
3 feb 2021
Tid
13:00 - 16:00
Plats
https://s3m.io/RGrjk
Ytterligare information
Europaperspektiv.se

Arrangör
CERGU

När: 3 februari 2021, kl. 13.00 – 16.00. Bokseminariet är kostnadsfritt och kommer att direktsändas digitalt.

Hur: https://s3m.io/RGrjk

Moderator: Cecilia Garme

Gästtalare: Christian Danielsson, Chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Paneldeltagare: Louise Bengtsson, Carl Fredrik Bergström, Karin Borevi, Karin Bäckstrand, Jens Forssbæck, Magnus Henrekson, David Langlet, Titti Mattsson och Eskil Wadensjö.

Bokseminariet är ett samarrangemang mellan Europaperspektiv och CERGU (Centrum för Europaforskning Göteborgs universitet)

Tillfälligt erbjudande: Vill du ha ett kostnadsfritt exemplar av boken Europaperspektiv 2021? Under en begränsad tid kan du beställa ett exemplar av boken utan kostnad och få boken hemskickad (Europaperspektiv står även för frakten). Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock som längst t.o.m. 28 februari 2021. Klicka på denna länk och fyll i namn och adress i formuläret så skickar vi boken till dig så snart som möjligt efter lanseringen.

Bild
EP

Om boken: I Europaperspektiv 2021 – den 24:e årgången av årsboken – diskuterar ledande svenska forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU. Coronapandemin med följdverkningar är den senaste i en rad händelser som med all tydlighet visar att EU har avgörande vägval framför sig för att nå en politiskt, ekonomiskt och socialt uthållig union. 

 

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar bokens författare en rad viktiga utmaningar och frågor: vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället?

Hur ska EU:s medlemsländer kunna enas i migrations- och flyktingfrågan när den politiska samsynen saknas och nationella regler om integration konkurrerar om att framstå som så ogenerösa som möjligt? Vilka lärdomar kan dras av coronapandemin för att rusta EU att hantera framtida globala folkhälsokriser? Är den europeiska gröna given tillräcklig för att leda omställningen till ett klimatneutralt EU år 2050 och samtidigt säkra tillväxten? Hur ska EU verka för att uppnå en högre innovationstakt och på vilka sätt kan bankunionen bidra till att uppnå finansiell stabilitet i ett läge då det samlade lånetrycket ökat markant i pandemins spår?