sydafrikansk flagga
Foto: Pexels

Efter apartheid – ras, mark och egendom

Samhälle & ekonomi

Forskaren Scott Burnett medverkar i Göteborgs universitets monterprogram på Bokmässan med sin nya bok "Race, Land and Property in post-apartheid South Africas". Boken handlar om vithet och ägandet av mark i det samtida Sydafrika.

24 sep 2022
Ytterligare information
Biljett till
Bokmässan

Om seminariet
Vad har hänt på andra sidan apartheid i Sydafrika? I alltifrån politiska kampanjer till hur vita håller fast vid sina ägodelar i vardagsprat, gör sig koloniala idéer om naturligt ägandeskap av mark och egendom, rum och plats ännu gällande. Hur sammanflätas en ihållande vit överlägsenhet med ett narrativ kring hem, tillhörighet och äganderätt, som i sin tur är djupt rotat i kolonialt arv och kapitalistisk exploatering? Hur fortsätter ”vit tillhörighet” att upprätthållas och befästas, oavsett politiska och ekonomiska reformer?

Med Scott Burnett, universitetslektor i kognition och kommunikation. Läs mer om Scott Burnett och hans forskning.

Samtalsledare: Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap

Med anledning av boken White Belongings: Race, Land, and Property in Post-Apartheid South Africa (Lexington förlag)