Demokratidag

Demokratidagen: Pandemins effekter på demokratin

Forskning

SCB har sedan 2004 årligen arrangerat en demokratidag med syftet att belysa demokratin och dess utveckling utifrån olika perspektiv. 2020 blir inget undantag men med förändringen att den i år kommer genomföras helt digitalt. Årets tema är pandemins effekter på demokratin och dagen kommer att modereras av Henrik Ekengren Oscarsson, valforskarprofessor vid Göteborgs universitet.

Konferens
9 okt 2020
Digitalt genom Youtube-länk
Ytterligare information
Läs mer om programmet
här

Medverkande
Henrik Ekengren Oscarsson, Joakim Stymne, Jörgen Dyssvold, Ulrika Andersson, Lena Lundkvist, Helena Kaplan, Regina Vilkénas, Emma Frans, Sören Holmberg
Statistikmyndigheten SCB

Föredragen kommer utifrån olika perspektiv att belysa hur pandemin påverkat, eller påverkar, demokratin. Bland mycket annat kommer Sören Holmberg att ge oss en internationell utblick och även blicka framåt mot det stundande presidentvalet i USA. Emma Frans, epidemiolog tillika statistikvän, ger oss sin bild av pandemin utifrån ett demokratiperspektiv. Vi kommer också få höra Ulrika Andersson från SOM-institutet som berättar om hur svenska folket upplevde pandemins utbrott i Sverige, baserat på en nationell enkätstudie.

Dagen kommer även att bjuda på coronarelaterade nedslag från SCBs statistik.