Bild
Bokomslag
Länkstig

Bohusläns tidiga historia

Populärvetenskap

Arkeologiska järnåldersfynd tyder på att det utmed Bohuskusten funnits handelsplatser som i storlek kan mäta sig med Birka. Under vikingatiden deltog bohusläningar i koloniseringen av brittiska öarna, Island och Grönland. Om detta och mycket mer handlar dagens föreläsning. Här kommer Bohusläns egen historia att berättas, fri från norska, danska och svenska övertoner. Och vi kommer också att få höra hur Bohuslän under 1300-talet hade kunnat utvecklas till ett eget ”mellannordiskt” kungarike.

Föreläsning
Datum
28 jul 2022
Tid
18:00 - 19:00
Antal platser
99
Kostnad
Fri entré

Medverkande
Tomas Andersson, författare
Bra att veta
Vi öppnar hörsalen ca kl 17:45
Arrangör
Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
Bild
Porträtt Tomas Andersson
Tomas Andersson
Foto: Eva Bergström

Tomas Andersson är arkeolog och historiker och har författat ett femtontal böcker, inte minst om länder och kulturer i Mellanöstern. Men han har också länge intresserat sig för Västkustens historia. Född och uppvuxen i västra Göteborg har hav och skärgård alltid varit närvarande. Familjen hyrde ett sommarhus på Orust under barndomen och som vuxen flyttade han dit under några år, bara för att fortsätta norrut till Strömstad, Krokstrand och slutligen Grebbestad. Faktaboken Bohusläns historia. Från järnålder till 1658 gavs ut 2021.

Tjärnö marina laboratorium är en fältstation för forskning och undervisning i marina vetenskaper. Vi är en del av Göteborgs universitet. Under sommaren arrangerar vi olika aktiviteter för allmänheten, läs mer här!