Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Att arbeta i klädbranschen

Samhälle & ekonomi

I spåren av pandemin har arbetet i försäljningsledet av klädbranschen börjat hamna i fokus, då e-handel ökar och fysiska butiker får en förändrad roll. Vad innebär denna förändring för de som arbetar i klädbranschen?

Webinar
Datum
24 mar 2021
Tid
13:00 - 14:50
Plats
Online

Arrangör
Centrum för forskning om arbete och sysselsättning och Centre for Retailing

Arbetsförhållandena i produktionsledet av klädindustrin har länge varit på tapeten, och både arbetsvillkor, löner och miljöpåverkan har uppmärksammats. I spåren av pandemin har nu också arbetet i försäljningsledet av klädbranschen börjat hamna i fokus, då e-handel ökar och fysiska butiker får en förändrad roll. Vad innebär denna förändring för de som arbetar i klädbranschen? På det här seminariet får tre personer som forskat och arbetat med dessa frågor ge sin syn på situationen i klädbranschen, hur framtiden kan se ut, och vad det innebär för de som arbetar i denna bransch.

Program

13.00 - 13.10 Välkomna!
Moderator: Maria Norbäck, föreståndare, WE

13.10 - 13.35 Transparens som ett sätt att öka insyn om arbetsförhållanden i produktionen?
Gabriella Wulff, doktor i företagsekonomi, verksam vid GRI vid Göteborgs universitet och Textilhögskolan i Borås

13.35 - 14.00 Passion för mode: Estetiskt arbete i klädhandeln
Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi vid Göteborgs universitet

14.00 - 14.10 Paus

14.10 - 14.35 Butikerna och medarbetarnas förändrade roll

Henrik Ekelund, näringspolitisk expert vid Svensk Handel

14.35 - 14.50 Avslutande diskussion

Medverkande

Gabriella Wulff är doktor i företagsekonomi och forskar om hållbarhetsarbete inom klädbranschen. Hon är verksam vid GRI vid Göteborgs universitet samt vid textilhögskolan i Borås.
Magdalena Petersson McIntyre är etnolog vid Göteborgs universitet och har studerat hur anställda i klädhandeln upplever sitt arbete.
Henrik Ekelund är näringspolitisk expert vid Svensk Handel, arbetsgivarorganisationen för de svenska handelsföretagen och arbetar med bland annat arbetsmarknadsfrågor.