Bild
Svartvitt foto Två forskare arbetar
Albatrossexpeditionen seglade jorden runt mellan 1 juli 1947 och 3 oktober 1948 och kom tillbaka till Göteborgs universitet med bland annat 400 sedimentkärnor från djuphavets botten.
Länkstig

Albatrossexpeditionen - den stora berättelsen om människan och havet

Populärvetenskap

I år är det 75 år sedan Albatrossexpeditionen återkom till Göteborgs universitet efter sin djärva världsomsegling som revolutionerade havsforskningen. Under föreläsningen visas material från expeditionen, bland annat foton, dagböcker, tidningsklipp och vetenskapliga prover.

Föreläsning
Datum
28 sep 2023
Tid
17:00 - 17:30

Medverkande
Lennart Bornmalm, lektor i marin geologi, Institutionen för marina vetenskaper
Annika Wall, författare, samt kommunikationsansvarig, Institutionen för marina vetenskaper
Arrangör
Institutionen för marina vetenskaper

Albatrossexpeditionen seglade jorden runt mellan 1 juli 1947 och 3 oktober 1948. Initiativtagare och expeditionsledare för denna banbrytande oceanografiska expedition var Hans Pettersson, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Albatrossexpeditionen gav ovärderlig ny kunskap om djuphavet, revolutionerade provtagningsmetoder av sediment, och utvecklade forskningen inom oceanografi, maringeologi och marinbiologi, inte bara i Sverige utan också internationellt.

Fortfarande idag används metoder och kunskaper som upptäcktes och utvecklades på Albatrossexpeditionen av forskare världen över, till exempel den svenska uppfinningen Kullenberglodet. Det är ett historiskt och vetenskapligt arv på Göteborg universitet att vara väldigt stolt över. Expeditionens sedimentkärnor samt övriga prover förvaras fortfarande idag på Göteborgs universitet. Hans Petterssons brev, dagböcker och tidningsklipp återfinns på Universitetsbiblioteket.

Albatrossexpeditionen är en berättelse om forskare som strävar efter ny kunskap, om svensk ingenjörsvetenskap och om ett storslaget äventyr. Men framförallt är det den stora berättelsen om människan och havet.

Under föreläsningen visas material från expeditionen, bland annat foton, dagböcker, tidningsklipp och vetenskapliga prover.

Medverkande

Lennart Bornmalm, lektor i marin geologi, Institutionen för marina vetenskaper

Annika Wall, författare, samt kommunikationsansvarig, Institutionen för marina vetenskaper