Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Bild på Tim Earle
Länkstig

A Deep History of Finance

Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

Professor emeritus Timothy Earle håller föreläsningen A Deep History of Finance: Archaeological Investigations of Institutional Support in the Andes, Melanesia, and Central Europe. Om arkeologiska studier av social ojämlikhet och politisk ekonomi i tidiga hövdingadömen och stater. En Felix Neubergh Lecture.

Föreläsning
Datum
12 okt 2021
Tid
14:00 - 15:15
Plats
Mötesrum J335, Humanisten, Göteborgs universitet eller online
Sista anmälningsdag
11 oktober 2021

Medverkande
Professor emeritus Timothy Earle
Bra att veta
Föreläsningen hålls på engelska
Arrangör
Göteborgs universitet
Anmälan är stängd.

Professor emeritus Tim Earle, expert på förhistorisk politisk ekonomi, utsågs 2020 att hålla the Felix Neubergh Lecture. På grund av pandemin flyttades föreläsningen till denna höst, och den 12 oktober är det dags för honom att föreläsa på Humanisten.

Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna på denna föreläsning, som hålls på engelska och även kan följas digitalt.

Timothy Earle har specialiserat sig på arkeologiska studier av social ojämlikhet och politisk ekonomi i tidiga hövdingadömen och stater. Han har bland annat gjort komparativa studier av framväxten av social komplexitet och har bedrivit fleråriga fältarbetsprojekt i Argentina, Danmark, Peru, Polynesien och Ungern. Genom sin omfattande vetenskapliga produktion, och inte minst monografierna Bronze Age Economics och How Chiefs Come to Power betraktas han som den internationellt ledande experten på förhistorisk politisk ekonomi.

Timothy Earle har samarbetat med forskare vid institutionen för historiska studier sedan 1990. Perioden 1990–2006 deltog han i professor Kristian Kristiansens projekt i Danmark och Ungern. Från 2011 har han aktivt bidragit till bronsåldersforskningen på institutionen, bland annat under perioder som gästprofessor. Samarbetet har resulterat i flera artiklar tillsammans med professorerna Kristian Kristiansen och Johan Ling, den senaste publicerad i Current Anthropology.

Föreläsningen pågår i en timme och vänder sig främst till lärare och studenter vid universitetet men också till en bredare publik. Föreläsaren tilldelas en silverplakett samt en summa pengar.

Felix Neubergh

The Felix Neubergh Lecture ges sedan 1977 och behandlar varannan gång ett problem inom bank- och finansväsendet och varannan gång arkeologi.

The Felix Neubergh Lecture kom till genom donationer av framlidne bankiren Felix Neubergh och hans maka Bertha. Felix Neubergh var född i Göteborg och gynnade under en följd av år frikostigt olika institutioner i sin födelsestad, särskilt Göteborgs universitet. Han vinnlade sig om universitetets kontakter med kultur och vetenskap i engelsktalande länder.