Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Sjögurka en art som kanske kommer att ätas mer i framtiden.
Foto: Albin Dahlin
Länkstig

6-rätters smakmeny med hållbar blå sjömat

Forskning
Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap

Föredragen ger ett smakprov på framtidens sjömat – alger, sjögurka & havskatt – och förklarar hur man odlar på ett hållbart sätt.

Föreläsning
Datum
16 apr 2021
Tid
12:00 - 13:00
Plats
Vetenskapsfestivalens digitala arena
Kostnad
Gratis

Medverkande
Kristina Snuttan Sundell, Professor, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Ellen Schagerström, forskare, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Sophie Steinhagen, forskare, SWEMARC, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Niklas Warwas, Doktorand, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Elisabeth Jönsson Bergman, Universitetslektor, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Jonathan Roques, forskare, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Bra att veta
"6-rätters smakmeny med hållbar blå sjömat" är en programpunkt i årets digitala Vetenskapsfestival. Ingen föranmälan krävs. Evenemanget nås via Vetenskapsfestivalens webb, se länk nedan.
Arrangör
SWEMARC, Göteborgs universitet

Välkommen till en lunchbuffé som bjuder på alger, sjögurka och havskatt

Följ med på en spännande smakresa med den nya blå maten – framtidens mat – och få reda på hur vi på bästa sätt hållbart kan odla god och näringsriktig sjömat.

Se programpunkten i efterhand på Vetenskapsfestivalens hemsida

 

Framtidens mat från havet
Om miljösmart produktion av mat från havet (t ex alger, skaldjur, fisk). Globalt är vattenbruket den livsmedelssektor som växer snabbast. I dag är cirka hälften av all sjömat som konsumeras av oss människor odlad. Föreläsare: Kristina Snuttan Sundell, Professor, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Sjögurka - delikatess från havet
Få en inblick i sjögurkornas liv och leverne. Sjögurkan kan bidra till ett hållbart vattenbruk och anses vara en delikatess i Asien. Finns det sjögurkor i Sverige och kan man odla dem? Föreläsare: Ellen Schagerström, forskare, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Seaweed: a sustainable resource of our future
Seaweeds are important to the marine ecosystem in many ways. They are also a future resource for new foods, pharmaceuticals and fossil-free biomaterials. In this presentation, you will learn about our many and different seaweeds, and the ongoing research on how to use them in a sustainable way. Presenter: Sophie Steinhagen, forskare, SWEMARC, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Hållbara ingredienser för att producera fiskfoder
Fiskfoderbranschen söker efter uthålliga foderingredienser. Vattenbruksnäringen har stor potential men en stor utmaning är förnybara foder. Att använda sidoströmmar från fiskberedningsindustrin, som råvara i fiskfoder, ökar resurseffektiviteten och bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Föreläsare: Niklas Warwas, Doktorand, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Vad sägs om odlad havskatt på menyn?
I Sverige är det mest odlad norsk lax på tallrikarna men vattenbruket skulle kunna erbjuda mer! Inom projektet ARCTAQUA arbetar vi med norska, finska och ryska partner. Vi utvecklar hållbara odlingsmodeller för nya arter, något som kan öppna upp för en ökad mångfald i odlingarna och i fiskdisken. Föreläsare: Elisabeth Jönsson Bergman, Universitetslektor, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet

Sustainable aquaculture systems is the future!
Recirculating Aquaculture Systems (RAS) are the future of sustainable Swedish aquaculture development. This presentation will show you how anammox bacteria, algae and membranes can improve wastewater treatments. Presenter: Jonathan Roques, forskare, SWEMARC, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet